Logo MojaObčina.si
DANES
20°C
7°C
JUTRI
26°C
5°C
Oceni objavo

Do mestnega jedra po večnamenski poti ob Težki vodi

Župan Gregor Macedoni, predsednik uprave GP Krk, d. d., Sanjin Purić in direktor CBE, d. o. o., Sašo Previšić so danes na rotovžu podpisali pogodbo za ureditev prve faze peš in kolesarske poti ob Težki vodi. Nova neprekinjena večnamenska pot, ki bo nastajala v dveh fazah, bo skozi Regrčo vas in Šmihel povezala Gotno vas s Kandijsko cesto, kjer bodo sprehajalci in kolesarji že konec leta lahko preko brvi Loka–Kandija prečkali Krko in dosegli mestno jedro. Prvih štiristo metrov poti, ki bo ob potoku Težka voda segala od Kandijske ceste do mostiča na Lebanovi ulici, bodo začeli urejati že v tem mesecu, dela pa bodo potekala predvidoma do septembra. Sredstva za investicijo v vrednosti dobrih 600 tisoč evrov z DDV bomo v celoti zagotovili na novomeški občini.

V prvi fazi ureditve večnamenske poti bo potekala preureditev obstoječe lokalne ceste, ki vodi od parkirišča ob Kandijski cesti do Ulice Mirana Jarca, in izgradnja novega 240 metrov dolgega kraka poti, ki se bo od Ulice Mirana Jarca usmeril proti strugi potoka in nato ob Težki vodi potekal do mostiča na Lebanovi ulici. Ob poti bo zgrajena javna razsvetljava, hkrati se bo rekonstruirala še obstoječa kanalizacija, v sklopu del pa je na Ulici Mirana Jarca predvidena tudi sprememba prometnega režima z novim obračališčem pred odcepom za večnamensko pot, s čimer bo za pešce in kolesarje zagotovljena njena varna uporaba. V drugi fazi del se bo izgradnja nadaljevala do mosta prek Težke vode v Šmihelu in od tam po t. i. Mordaxovem sprehajališču.

Kot je povedal župan Gregor Macedoni, gre za pomembno povezavo na področju trajnostne mobilnosti, ki bo pripomogla h kvaliteti življenja občank in občanov okoliških sosesk, saj bodo z novo pridobitvijo povezane z mestnim jedrom. »Po zaključeni prvi fazi v dolžini približno 400 metrov bo sledilo še nadaljevanje izgradnje večnamenske poti, ki bo v končni skupni razdalji slabega kilometra pešcem in kolesarjem iz šmihelskega zaledja preko novozgrajene poti in navezave na brv Loka-Kandija izboljšala povezanost s centrom mesta,« je še povedal župan.

Z urejanjem zelenih površin ob strugi Težke vode, ki se vije skozi novomeška naselja vse od izvira v Gornji Težki Vodi, bo Mestna občina Novo mesto dogradila mrežo kolesarskih povezav in pešpoti. V zadnjih letih smo v Novem mestu zgradili približno štiri petine načrtovanega omrežja kolesarskih in poti za pešce. Ko bo to dokončno zgrajeno, bo možno Novo mesto s kolesom obvoziti po približno 10-kilometrski kolesarski stezi, celotno novomeško omrežje kolesarskih in poti za pešce pa bo merilo približno 25 kilometrov.


Oglejte si tudi