Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
7°C
JUTRI
20°C
7°C
Oceni objavo

Akademija cvičkovega turizma

V Kulturnem centru Janeza Trdine v Novem mestu je potekal Festival cvička – Akademija cvičkovega turizma, ki so jo pripravili Mestna občina Novo mesto, Zavod Novo mesto, Pop Up Wine Festival, Zveze društev vinogradnikov Dolenjske, Grma Novo mesto - center biotehnike in turizma ter Visoka šola za upravljanje podeželja GRM Novo mesto. V Imenu organizatorjev so svoje prispevke predstavili župan Mestne občine Novo mesto mag. Gregor Macedoni, Drago Cerovšek iz Zavoda Novo mesto, direktor Grma Novo mesto – centra biotehnike in turizma Tone Hrovat, predsednik Zveze društev vinogradnikov Dolenjske Miran Jurak, kralj cvička Matjaž Golob in ambasadorka cvička Jasna Kuljaj.

V okviru strokovnih vsebin, ki jih je vodil Gregor Kren, organizator Pop Up Wine Festival-a, sommelier in natakar leta 2022 iz strani vodiča Gault Millau Slovenija, so na akademiji spregovorili o kakovostni pridelavi cvička, zakonodaji,  pomenu teroiarja, inovativni tehnologiji, smernicah in trendih pri cvičku ter potrebnih marketinških vidikih tako z lokalnega kot tudi globalnega aspekta. Na to tematiko so razpravljali poznavalci vin in žganih pijač, in sicer dr. Aleš Pražnikar, dr. Kristjan Nedog, Branko Arh, Robert Gorjak in Damijan Vrtin.

Akademijo cvičkovega turizma je moderirala idejna vodja akademije, izr. prof. dr. Lea-Marija Colarič-Jakše, dekanja Visoke šole za upravljanje podeželja GRM Novo mesto, ki je poudarila, da so z akademijo razprte nove vizije in izzivi na strokovnem in znanstvenem področju ter odprta pot vsem, ki spoštljivo, modro in odločno vstopajo v novo ero ohranjanja identitete in razvoja spreminjajočega se dolenjskega cvičkovega prostora. Ob tej priložnosti je bila predstavljena tudi monografija, izdana ob 50. Tednu cvička z naslovom Na temeljih preteklosti v odlično prihodnost cvička.

Pogostitev so pripravili dijaki Srednje šole za gostinstvo in turizem Novo mesto ter študentje Grma Novo mesto – centra biotehnike in turizma pod vodstvom strokovnih mentorjev. Za vinsko spremljavo so poskrbeli udeleženci strokovnih vsebin, kjer se je lahko poizkusil cviček in drugi mednarodni stili, ekvivalentni stilu cvička.


Oglejte si tudi