Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
2°C
JUTRI
11°C
2°C
Oceni objavo

Novomeški Busko med najboljšimi praksami trajnostnega urbanega razvoja

Na razpisu Inštituta za politike prostora, Mesta mestom, je slavil novomeški Busko, atraktiven projekt označevanja avtobusnih postajališč z barvnim drogom, ki voznike opozarja na prisotnost šolskih otrok. Projekt Mestne občine Novo mesto s ciljem izboljšanja prometne varnosti so umestili med petnajst nagrade vrednih praks trajnostnega urbanega razvoja.

Na razpisu Mesta mestom, ki je namenjen povezovanju slovenskih občin in podjetij ter deljenju dobrih praks trajnostnega urbanega razvoja, se je med nagrajence uvrstil tudi projekt Mestne občine Novo mesto, Busko. Cilj Buska je označevanje avtobusnih postajališč na način, ki pritegne voznikov pogled, ga opozori na prisotnost otrok ter posledično doseže zmanjšanje hitrosti vozila.

Osem postajališč smo označili z barvnim totemom, ki ima tablo za označitev postajne točke, opremljen pa je lahko tudi s svetlobnim utripalnikom, ki ga z avtomatskim daljinskim oddajnikom aktivirajo bližajoči se otroci. S tovrstno dodatno označitvijo postajališč smo dosegli večjo pozornost voznikov, ki so na podlagi meritev, izvedenih pred in po postavitvi barvitih drogov, po realizaciji projekta zmanjšali hitrost in otrokom omogočili varnejšo pot v šolo.

Med ostalimi nagrajenci razpisa so dobre prakse iz podjetij in občin Bohinj, Črna na Koroškem, Kočevje, Krško, Ljubljana, Maribor, Slovenj Gradec, Trbovlje in Velenje.


Oglejte si tudi