Logo MojaObčina.si
DANES
21°C
7°C
JUTRI
26°C
6°C
Oceni objavo

Novomeška bolnišnica pripravila načrt dela ob četrtem valu epidemije

Svet zavoda Splošne bolnišnice Novo mesto je sprejel novelacijo Načrta pripravljenosti ob izbruhu nalezljive/karantenske bolezni v novomeški bolnišnici kot pripravo na četrti val epidemije COVID-19. Načrt je narejen skladno z nacionalno Strategijo za izvajanje hospitalne oskrbe COVID-19 pacientov, na njegovi podlagi pa se Splošna bolnišnica Novo mesto v pomoč vključi v fazi, ko bo v Sloveniji 150 hospitaliziranih bolnikov.

Trenutno je Slovenija v fazi, kjer se pri oskrbi COVID-19 pacientov vključujejo poleg UKCLJ in UKCMB še Bolnišnica Golnik in Splošna bolnišnica Celje, v naslednji fazi pa se bo vključila že Splošna bolnišnica Novo mesto. V najvišji fazi bodo v novomeški bolnišnici zdravili  43 COVID bolnikov in 12 intenzivnih COVID bolnikov.

Glede na faze in potek epidemije, skladno z višanjem števila hospitaliziranih, bodo postopno zmanjševali redne programe z zapiranjem operacijskih dvoran in zmanjševanjem specialističnih pregledov. Pri zmanjševanju rednega delovnega programa bodo sledili stopnji nujnosti in številu čakajočih pacientov. Bolnišnica je  pred četrtim valom dobro opremljena ter razpolaga z opremo za obvladovanje navedenega števila COVID pacientov, med drugim imajo 21 respiratorjev-ventilatorjev in 6 prenosnih ventilatorjev.

Čakalne dobe in poslovanje bolnišnice

Čakalne dobe so pri ortopedskih operacijah, ORL operacijah, očesnih operacijah sive mrene in RTG diagnostiki nad dopustnimi, vendar realizacijo programa presegajo, ne dosegajo pa realizacije programa vezanega predvsem na internistične specialistične ambulante, kjer je zaostanek največji. Intenzivno delajo na zmanjševanju zaostanka, ki je nastal iz naslova COVID-19, na določenih področjih (kolonoskopije in gastroskopije) so zaostanek tudi v celoti že odpravili. Na področju kardiologije so se javili na razpis za skrajševanje čakalnih dob, prav tako so se javili na razpis za enkraten dodatni program (EDP) za skrajševanje čakalnih dob.

Bolnišnica je v obdobju od januarja do junija letos poslovala negativno (cca. -800.000 EUR). Razlogi so podvrednotene cene COVID pacientov, prevelika cena stroška dela in naraščanje stroškov materiala.

Zaščitenost osebja pred COVID-19

Trenutna zaščita zaposlenih (cepljeni in preboleli) je 68%, samo cepljenih pa je 57%. V bolnišnici redno  tedensko testirajo zaposlene od ponedeljka do petka, prav tako redno potekajo cepljenja zaposlenih.

Oglejte si tudi