Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
2°C
JUTRI
12°C
2°C
Oceni objavo

Novomeška arhitekturna projekta nominirana za svetovno priznano nagrado Mies van der Rohe 2021

Velodrom in atletska dvorana v Češči vasi ter prenovljeno mestno središče Novega mesta sta med petimi realiziranimi projekti, ki jih je Zbornica za arhitekturo in prostor Slovenije uvrstila med nominirance za nagrado EU za sodobno arhitekturo Mies van der Rohe 2021, ki predstavlja najvišje priznanje za arhitekturne dosežke v Evropski uniji.

Prestižna nagrada Mies van der Rohe je podeljena na vsaki dve leti in odlikuje največje arhitekturne presežke, v katerih prepoznajo najboljše rešitve in uresničene prakse na področju arhitekturnih konceptov v Evropski uniji.

Med petimi slovenskimi nominiranci, ki se bodo za priznanje potegovali s predlaganimi arhitekturnimi zasnovami iz ostalih držav Evropske unije, sta tudi novomeška projekta, in sicer velodrom, ki ga je zasnovala ekipa Air arhitekti, ter prenovljeno mestno jedro, zasnovano s strani ekipe Atelier arhitekti. Umestitev med najboljše je dokaz, da sta tudi v stroki oba projekta prepoznana kot izjemna arhitekturna dosežka.

Velik pomen odlikovanja za Novo mesto je z besedami osvetlil dr. Tomaž Slak, profesor na Fakulteti za arhitekturo: »Nagrada Mies van der Rohe je ena najpomembnejših svetovno priznanih nagrad za sodobno arhitekturo in najpomembnejša nagrada za arhitekturo v EU. V izboru je pet nominacij iz Slovenije, med njimi sta kar dve iz Novega mesta, pri čemer govorimo o najboljših realizacijah zadnjih dveh let, ki so vse prejele vsaj eno slovensko arhitekturno nagrado, Zlati svinčnik ali Plečnikovo nagrado. Konkurenca za nagrado je velika in prihaja z vseh držav EU, vendar že nominacija pomeni, da se je Mestni občini Novo mesto v zadnjih dveh letih uspelo postaviti na zemljevid kakovostne in prepoznane arhitekture. Pomen tega je še toliko večji, saj je bilo tovrstne arhitekture do zdaj v celotni jugovzhodni Sloveniji zelo malo,« je poudaril Tomaž Slak.

 

Oglejte si tudi