Logo MojaObčina.si
DANES
20°C
12°C
JUTRI
15°C
3°C
Oceni objavo

Ogled 'permakulturnega vrta' v Jerman Vrhu pri Bučki in odkrivanje znamenitosti Škocjana

Poletje je tu in končno smo vanj lahko vdihnili s polnimi pljuči. Čakali smo ga, da bi lahko čimprej skočili na morje ali v gore. Članice Kluba poslovne odličnosti Dolenjske in Bele krajine pa smo se v soboto, 3. 7. 2021, odpravile  na lepše po naši prelepi dolenjski pokrajini, natančneje po bližnjih krajih dveh občin, in sicer Občine Škocjan in Občine Šmarješke Toplice.  

Na Jerman Vrhu nas je pričakala vodička Tanja Kocjan, ženska tisočerih talentov, diplomirana ekonomistka, diplomirana slovenistka in hungaristka, turistična vodička in nepremičninska agentka, prevajalka in sodna tolmačka. Na domačiji Kocjan, iz katere je segal pogled na sosednjo Bučko, Gorjance, pa vse do Hrvaške smo si ogledale zasebni permakulturni vrt.

Na poti do Škocjana smo se ustavile pri geometrijskem središču Občine Škocjan, ki je obeleženo s kamnitim stebrom, na katerem je jeklena plošča z označenimi stranmi neba. Obiskale smo tudi etnološki park Zagraški log, kjer deluje tudi Zeliščarski center JV Slovenije. Po energijski poti Herbalium smo se sprehodile skozi etnološki park in muzej na prostem, si ogledale znamenito Rangusovo hišo in zeliščni gartelc.

Naš naslednji postanek je bil v Klevevžu, ki spada v občino Šmarješke Toplice.  Mnogi ga poznajo po t.i. Klevevških Toplicah, ob katerih teče potok Radulja. Pot nas je vodila do vinske fontane v Šmarjeti. Gre za Šmarješki izvir cvička, ki ga sestavlja kovinsko-lesena konstrukcija v obliki osemkotnika, kjer smo lahko pokušale 4 vrste vina. 

Napolnjene s pozitivno energijo in navdušene nad lepotami okoliških krajev smo se prijetno utrujene odpeljale do Gostišča pri Dediju, kjer nas je pričakal in postregel prijazen šef Stane.

Članice in naše hčerke smo bile enotnega mnenja, da smo ta dan preživele preprosto lepo. Napolnile smo si baterije in sklenile, da se vsekakor ponovno srečamo, če ne prej, na septembrskem družinskem izletu članov Kluba poslovne odličnosti DBK, ko bomo v organizaciji naše predsednice Maje Fink odšli na potep po Mirni Peči.

Več o dogodku v sliki in besedi na naši spletni strani https://sites.google.com/view/ktpsdbk/dogodki

Erika Škrabec, članica kluba

Oglejte si tudi