Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
2°C
JUTRI
11°C
2°C
Oceni objavo

DU Prečna na mesečni pohod in strokovno ekskurzijo

DU Prečna je letos že tretjič organiziralo strokovno ekskurzijo v Kostanjevico na Krki, Kostanjeviško jamo in na Turistično kmetijo Dular v Kostanjku pri Zdolah, 1. septembra pa je Društvo upokojencev Prečna izvedlo tudi svoj redni mesečni pohod, ki se ga je udeležilo kar 31 članic in članov društva.

STROKOVNA EKSKURZIJA V KOSTANJEVICO NA KRKI IN KOSTANJEK

DU Prečna je 26. avgusta 2021 organiziralo strokovno ekskurzijo v Kostanjevico na Krki, Kostanjeviško jamo in na Turistično kmetijo Dular v Kostanjku pri Zdolah.

Strokovne ekskurzije, katere prevoz je tudi tokrat opravilo prevozniško podjetje FS prevozi iz Žužemberka, se je ob upoštevanju trenutnih priporočil NIJZ, udeležilo 42 članic in članov društva.

Pot, s krajšim postankom v gostilni »Pri Slavcu« v Dol. Maharovcu, je preko Šentjerneja peljala do prvega daljšega postanka v Kostanjevici na Krki. Mesto slovi po mnogih kulturnih znamenitostih, med drugim po Galeriji Božidarja Jakca in Forma Vivi.

Sprehodili smo se po mestnem jedru in si ogledali nekatere mestne zanimivosti. Po ogledu pa smo pot nadaljevali do vznožja Gorjancev - bližnje Kostanjeviške jame. Pod strokovnim vodstvom izkušenih jamarjev je sledil ogled jame, ki je zanimiva, bogata s kapniki in res vredna ogleda.

Z avtobusom smo se preko Krškega in Zdol, odpeljali do Turistične kmetije Dular v Kostanjku pri Zdolah in si v razkošni gostinski dvorani privoščili njihovo dobro kosilo. V vinski kleti nam je lastnik Bogdan na degustaciji predstavil nekaj vrst domačih vin, ki slavijo po ekološki pridelavi.

Čas naše strokovne ekskurzije se je hitro iztekel in že je sledil povratek na izhodišče v Novo mesto oz. Prečno, kamor so se  polni dobrih vtisov vrnili v zgodnjih večernih urah.

MESEČNI DRUŠTVENI POHOD Z DRUŽENJEM

V sredo, 1. septembra 2021, je Društvo upokojencev Prečna izvedlo svoj redni mesečni pohod, ki se ga je udeležilo kar 31 članic in članov društva.  Na povabilo novih članov, Tonija in Tončke Derganc so se tokrat podali na Hmeljčič in Šentjurij z okoliškimi vinskimi goricami.  Izhodišče pohoda je bilo Gorenje Karteljevo. Preko vasi Globočdol so prispeli na Hmeljčič, kjer so jim na posestvu Progar postregli s kavico in sladkimi dobrotami, ki so jih poleg gospodinje, pripravile tudi članice sekcije za peko peciva.

Po krajšem postanku in okrepčilu so pot nadaljevali do naselja Šentjurij, rojstnega kraja našega pesnika Toneta Pavčka. Pričakala nas je lokalna vodička, ki je v lepi besedi predstavila Pavčkov dom, v katerem se nahaja njegova spominska zbirka. Pred cerkvijo sv. Jurija smo si ogledali pesnikovo spominsko obeležje in notranjost zanimive cerkvice.

Pot jih je nato vodila navkreber, preko Šentjurske, na Hmeljčarsko gorico, kjer imata vinograd in zidanico gostitelja Toni in Tončka, ki sta udeležence pohoda pogostila s toplo malico in dobro domačo kapljico. Po daljšem odmoru, ki smo ga izkoristili za prijetno druženje, se je gostiteljema v imenu vseh udeležencev pohoda, za gostoljubje in pogostitev ter vodenje pohoda, zahvalil predsednik DU Prečna, Drago Sikošek. Z minuto molka so se spomnili nedavno preminulega člana Franca Bartola.

Sledil je le še spust do izhodišča v Gorenje Karteljevo, kjer so zadovoljni, polni novih in lepih vtisov, zaključili z društvenim pohodom.

Oglejte si tudi