Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
3°C
JUTRI
21°C
4°C
Oceni objavo

70 let delovanja Aerokluba Novo mesto

Aeroklub Novo mesto je v soboto, 28. avgusta, slovesno obeležil 70 let delovanja kluba z akademijo in dnevom odprtih vrat. Na slovesnosti je predsednik novomeškega aerokluba Matej Jevšček predstavil glavne mejnike in prehojeno pot od ustanovitve kluba, ki segajo v 50. leta 20. stoletja oziroma že v leto 1948, ko sta v okviru okrajnega odbora Ljudske tehnike začela delovati modelarski krožek in šolanje jadralnih pilotov.

Predsednik je najstarejšemu članu Francu Klemenčiču izročil listino častnega člana Aerokluba Novo mesto, saj je pomembno prispeval k razvoju in kontinuiranem delu kluba. Zahvale so prejeli tudi nekdanji predsedniki Aerokluba Novo mesto: Uroš Dular, Marjan Moškon, Boštjan Špiler, Vojko Grobovšek, Silvo Mesojedec, Borut Usenik in Jernej Zaletelj.

Na slavnostni akademiji so se člani skozi fotografije in besedo spomnili pomembnih dogodkov in oseb, ki so trajno zaznamovali delovanje Aerokluba Novo mesto. Izpostavili so članice in člane, ki so v preteklosti dosegali odlične športne rezultate na svetovni ravni, med njimi sta bili tudi dve ženski, Cvetka Klančnik, ki je bila desetletja svetovna rekorderka v hitrostnem preletu 100 km trikotnika in Darinka Uhan, ki je bila večletna jugoslovanska prvakinja v padalstvu. Prav tako so modelarji Aerokluba Novo mesto bili člani državne reprezentance v različnih kategorijah ter osvajali medalje na državnih, evropskih svetovnih prvenstvih. Še posebej sta bila uspešna Danijel Terlep z osvojenim 2. mestom v mladinskem svetovnem prvenstvu in Damjan Žulič s 3. osvojenim mestom. Predsednik Aerokluba se je zahvalil Mestni občini Novo mesto za uspešno reševanje lastništva nepremičnin kluba, kar bo pripomoglo k uresničevanju investicij v lastno infrastrukturo, varno uporabo in manevriranje letal na ploščadi, kjer se prosto gibljejo sprehajalci. Člani kluba načrtujejo posodobitve letalskega parka, postavitev nove lope za motorna letala in črpališča za letalsko gorivo. S posodobitvami želi Aeroklub Novo mesto omogočiti razvoj turistične ponudbe za letalske goste.

Župan Gregor Macedoni je v imenu Mestne občine Novo mesto izročil priznanje predsedniku Mateju Jevščku za sedem desetletij neprekinjenega delovanja kluba. V svojem nagovoru je izpostavil, da 70 let delovanja in še nekaj več let, kot je zapisano v arhivskih materialih kluba, kaže na čudovito biro letalskih izkušenj, doživetij in razgledov našega Novega mesta, Gorjancev, Krke in okolice in še dodal: »Veliko vzklikov navdušenja in nasmehov iz zraka, ob zavedanju v kako lepih krajih živimo. Ta šport ljubiteljem preko posebne zagnanosti in adrenalina daje zadovoljstvo in ljubezen, za večino je letenje tudi način sproščanja in umirjanja lastnih misli. V tako bogati zgodovini delovanja Aerokluba in šole letenja je razvidno, da je ta šport blizu Dolenjcem in z razvojem tudi na druga področja v povezavi s turizmom ohranja bogato tradicijo.« 

V glasbenem delu programa je nastopila flavtistka Maja Špilar. Program je povezovala Irena Papež Potočar. 

Po slavnostni akademiji je sledil dan odprtih vrat, ki so ga v velikem številu obiskali vsi ljubitelji lahkih letal, modelarstva, akrobatskih preletov, padalstva.

Oglejte si tudi