Logo MojaObčina.si
JUTRI
12°C
2°C
NED.
14°C
3°C
Oceni objavo

Od Novega mesta do Straže po novi kolesarski poti

Župan Gregor Macedoni, župan Občine Straža Dušan Krštinc, direktorica Direkcije RS za infrastrukturo (DRSI) Ljiljana Herga in predsednik uprave podjetja CGP Martin Gosenca so danes v Straži podpisali pogodbo o izgradnji 8,1 kilometra nove regionalne kolesarske povezave med Novim mestom in Stražo. Gradnjo v skupni vrednosti 2,6 milijona evrov z DDV bo v višini milijon evrov sofinancirala DRSI ter v višini 0,9 milijona evrov država in Evropska unija iz Dogovora za razvoj regije JV Slovenija. Dela se bodo predvidoma začela naslednji mesec, nova kolesarska pot pa bo zgrajena v začetku prihodnjega leta.

V Novem mestu bo na novo zgrajenih 1,2 kilometra kolesarske poti in 6,9 kilometrov novih kolesarskih površin na območju občine Straža. Poleg kolesarske infrastrukture je mestoma predvidena tudi obnova ceste, gradnja javne razsvetljave ter zaščita in prestavitve komunalnih vodov.

Kot je povedal župan Občine Straža Dušan Krštinc, bo izgradnja nove kolesarske poti bistveno izboljšala varnost kolesarjev v prometu in povečala dnevne migracije med Novim mestom in Stražo. V Straži se bo gradnja začela na gozdni poti v naselju Volavče in se nadaljevala po lokalni cesti Volavče–Loke–Zalog ter nato do Hruševca in centra Straže. V sklopu te investicije bo zgrajena tudi lokalna kolesarska steza mimo športnega parka Breza v smeri Dolenje Straže vse do naselja Podgora.

Župan Gregor Macedoni je poudaril, da izgradnja prinaša prvo resnejšo regionalno kolesarsko povezavo v tem delu Slovenije, ki bo s tokratno dograditvijo v dolžini 8,1 kilometra in ob upoštevanju že zgrajenih obstoječih povezav neprekinjeno povezala Novo mesto in Stražo v dolžini skoraj 11 kilometrov. Napovedal je tudi izgradnjo novih regionalnih povezav, saj naj bi kmalu sledila izgradnja kolesarske poti v smeri Trebnjega oziroma v prvi fazi do Mirne peči, nova kolesarska pot se obeta tudi iz središča Novega mesta proti Šmarješkim toplicam in Škocjanu, poteka tudi projektiranje kolesarske povezave Novo mesto–Stopiče, trenutno pa je že v gradnji kolesarska pot Krka–Žihovo selo.


Oglejte si tudi