Logo MojaObčina.si
DANES
26°C
6°C
JUTRI
26°C
8°C
Oceni objavo

Medobčinsko redarstvo s preventivno akcijo za varnost pešcev

Medobčinsko redarstvo Skupne občinske uprave občin Dolenjske opozarja, da so pešci ena izmed varnostno najbolj izpostavljenih kategorij prometnih udeležencev, saj so pogosto žrtve prometnih nesreč zaradi neustreznega ravnanja voznikov ali lastne neprevidnosti. Z namenom, da bi varnostno situacijo pešcev izboljšali, bo redarstvo izvedlo poostren nadzor nad njihovo udeležbo v prometu.

V letu 2021 je bilo v prometnih nesrečah udeleženih 96 pešcev, kar je 16 odstotkov več kot leto prej. Leta 2020 so zabeležili eno smrtno žrtev in enajst huje poškodovanih, v letu 2021 pa sta smrtne poškodbe utrpeli dve osebi, sedemnajst pa se jih je soočilo s hudimi poškodbami. Lažje se je poškodovalo 76 oseb oziroma 41 odstotkov več kot v letu 2020.

Pešci lahko sami prispevajo k nesreči, če ne poskrbijo za primerno osvetlitev ali če nepravilno hodijo po cesti zunaj naselij ter nepravilno prečkajo ceste v naseljih. Največkrat so ogroženi prav na prehodih za pešce. Za izboljšanje njihove varnosti bo medobčinsko redarstvo med 21. in 27. februarjem 2022 izvedlo poostren nadzor »Pešci« in jih opozarjalo na njihovo ravnanje v cestnem prometu.


Oglejte si tudi