Logo MojaObčina.si
DANES
11°C
6°C
JUTRI
16°C
-1°C
Oceni objavo

Novo mesto ima najlepše mestno jedro

Včeraj smo v Ljubljani na Dnevih slovenskega turizma, na zaključni slavnostni prireditvi vseslovenske akcije Moja dežela – lepa in gostoljubna, prejeli 1. nagrado v kategoriji mestna jedra. Župan Gregor Macedoni je nagrado prevzel za prenovljeni Glavni trg z okolico.

Zaključna prireditev s podelitvijo priznanj najbolje ocenjenim v posameznih kategorijah, ki jo je pripravila Turistična zveza Slovenije (TZS), je potekala pod častnim pokroviteljstvom predsednika vlade Marjana Šarca. Priznanja so podelili najbolj urejenim in gostoljubnim krajem.

V obrazložitvi na slavnostni prireditvi so med drugim za novomeško mestno jedro izpostavili:

»Komisija izpostavlja celovito prenovo starega mestnega jedra kot najuspešnejši dosežek  urejanja zgodovinskih jeder mest za leto 2019. Glavni trg je tako postal središče in prostor druženja ter srečevanja ljudi, saj je tudi zaprt za promet. Prenova je potekala po konservatorskem načrtu Zavoda za varstvo kulturne dediščine, ki je nastal po zamislih arhitekta zadnje prenove Marjana Mušiča v 50. letih prejšnjega stoletja. Trg so tlakovali s 700.000 novimi granitnimi kockami, litoželezni pokrovi jaškov po novem niso več vidni, raven cestišča pa je prilagojena višini objektov, kar polepša in ga funkcionalno približa prebivalcem. Ključni del prenove je bila ureditev podzemne infrastrukture, za katero so po večjem delu trga zgradili podzemni kolektor, ki združuje kanalizacijsko, vodovodno, električno nizkonapetostno in telekomunikacijsko omrežje. Komisija tudi izpostavlja, da je mesto v programu urejanja dalo prednost prebivalcem, zlasti mladim - katerim občina na dveh lokacijah ureja 17 stanovanj za mlade družine.«

Letos se je na državno tekmovanje akcije Moja dežela – lepa in gostoljubna, ki poteka že od leta 1991, uvrstilo 90 mest in krajev, 18 kampov in glampingov, sedem mladinskih prenočišč, 28 tematskih poti in Petrolovi bencinski servisi.

Letošnje zmagovalce si lahko ogledate tukaj.


Fotografije: TZS

 

Oglejte si tudi