Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
7°C
JUTRI
20°C
7°C
Oceni objavo

Razvojni center napoveduje poletne delavnice Ciciban in robotek

Razvojni center Novo mesto, ki letos po osnovnih šolah že peto leto izvaja delavnice Robotike in zabavnega programiranja, napoveduje poletne tedenske delavnice Ciciban in Robotek. Štiri termine bodo izvedli v Novem mestu, po enega pa še v Metliki, Črnomlju in v Trebnjem.

Poletne delavnice Ciciban in robotek

Namen delavnic Ciciban in robotek je, da otroci skozi sproščeno igro spoznavajo svet tehnike. Program prilagajajo glede na predznanje otrok.

Delavnica za mlajšo skupino (1. –5. razred) navadno poteka tako, da se najprej pogovorijo o temi, ki jo bodo obravnavali (primer: POTRESI – predstavijo, kaj je seizmologija, kako potresi nastanejo in kaj povzročajo), nato izdelajo model in ga sprogramirajo. 

Starejša skupina (5. –9. razred) obravnava tehniko bolj podrobno (recimo delovanje računalnika, elektronskega sintetizatorja ipd) in to nato preizkusi na Lego modulu ali računalniku.

Poletne tedenske delavnice potekajo v juliju in avgustu v Novem mestuTrebnjemMetliki in Črnomlju, in sicer od ponedeljka do petka med 8. in 16. uro, pri čemer je zadnja ura rezervirana za prostočasne dejavnosti oz. igre na prostem. Tudi letos bo poskrbljeno za malico, kosilo in napitke. Rok prijave je 25. junij 2021.

Pripravili so šest standardnih terminov na štirih lokacijah. Dodatno poizkusno uvajajo tudi novost, in sicer uvodno dvodnevno (16-urno) delavnico “Uvod v Pyhton programiranje” za otroke med 5. in 9. razredom. Ta delavnica je samostojna in ne zahteva posebnega predznanja, namenjena pa je vsem, ki jih zanima znanje tekstovnega programiranja.

Letošnji termini poletnih delavnic so:

  • Novo mesto: 1. 7.–2. 7. 2021 (Uvod V Python Programiranje)
  • Novo mesto: 5. 7.–9. 7. 2021
  • Metlika: 12. 7.–16. 7. 2021
  • Črnomelj: 19. 7.–23. 7. 2021
  • Novo mesto: 26. 7.–30. 7. 2021
  • Novo mesto: 16. 8.–20. 8. 2021
  • Trebnje: 23. 8.–27. 8. 2021
  • Potrudili se bodo, da bo druženje letos še posebej prijetno in predvsem zdravo, zato bo velikost skupin omejena. Tako so prilagodili tudi cene delavnic, ki so ugodnejše za vse zgodnje prijave – do zapolnitve skupin. Če zaradi omejitev/višje sile delavnice v predvidenem terminu ne bodo mogli izvesti, bodo ponudili drug termin oz. vrnili akontacijo za prijavo.

    Več informacij in prijava na povezavi https://robotika.rc-nm.si/poletne-delavnice/.

    Robotki in programiranje

    Na Razvojnem centru Novo mesto letos po osnovnih šolah sicer že peto leto izvajajo delavnice Robotike in zabavnega programiranja. Te so namenjene otrokom, ki jih zanima tehnika/računalništvo/robotika. Glede na to, da primanjkuje tehničnih kadrov in osnovne šole ne pokrivajo dovolj izobraževanja s področja robotike in računalništva, so se na Razvojnem centru Novo mesto odločili, da tovrstne vsebine ponudijo sami.

    Na delavnicah za mlajšo skupino (1.–5. razred) otroci sestavljajo Lego Wedo robotke, ki jih nato sprogramirajo, spoznavajo osnove programiranja v programskem jeziku Scratch in uporabljajo mini računalnike microbit z različnimi dodatnimi senzorji.

    Pri delavnicah za starejšo skupino (5.–9. razred) dajejo večji poudarek varni uporabi tehnologije in spoznavanju različnih računalniških pojmov. Za kreativno ustvarjanje otroci uporabljajo komplete Lego SPIKE Prime, programiranje pa spoznavajo prek jezika Python.

    Oglejte si tudi