Logo MojaObčina.si
JUTRI
15°C
3°C
NED.
14°C
2°C
Oceni objavo

Konferenca "Mladost je norost, po občini skače, kjer je most" 2020

V sredo, 11. novembra 2020, je v virtualnem okolju potekala letna konferenca ”Mladost je norost, po občini skače, kjer je most”, namenjena krepitvi podpornih struktur za razvoj mladinskega dela in mladinske politike v lokalnih skupnostih ter mreženju predstavnikov občin, medsebojnemu povezovanju in izmenjavi dobrih praks. Kot partnerji smo na konferenci sodelovali tudi predstavniki Mestne občine Novo mesto.

Dogodka se je udeležilo 50 predstavnikov občin, županov, občinskih svetnikov in občinskih uslužbencev, ki so skozi različne aktivnosti obravnavali osrednjo temo letošnje konference: Kaj lahko naredimo za več participacije mladih?

Uvodoma je zbrane nagovorila podžupanja Mestne občine Novo mestoSara Tomšič”Dobre prakse in pripravljenost deliti jih, pomeni pospeševati razvoj. Današnja tema je izjemno pomembna, ker enega recepta, kako pritegniti mlade, da participirajo v lokalnih okoljih, najverjetneje ni.” Pomen lokalnega okolja pri zagotavljanju kakovostnega mladinskega dela je uvodoma izpostavila tudi direktorica Urada RS za mladino, mag. Dolores Kores”Na Uradu za mladino že vrsto let prepoznavamo pomen lokalnega nivoja z različnimi projekti in finančno podporo mladinskim organizacijam. Verjamem, da jih bomo lahko na ta način tudi v prihodnosti podprli v okviru evropske kohezijske politike preko mehanizma za okrevanje in odpornost, v smeri digitalizacije in zelenega prehoda.”

Konferenca je v nadaljevanju potekala v kombinaciji plenarnih predstavitev in dela v skupinah. Po začetnem razmisleku udeležencev o tem, kaj pomeni participacija mladih je sledilo predavanje prof. dr. Tomaža Deželana o izzivih participacije mladih, v katerem je predstavil glavne značilnosti generacije mladih. Nadaljevali smo s predstavitvami dobrih praks in projektov občin, ki so v šestih lokalnih skupnostih že nagovorile mlade k večji participaciji. Dobre prakse so predstavile: mestni občini Ljubljana in Novo mesto ter občine Brežice, Brda, Tolmin in Kanal ob Soči. V nadaljevanju so udeleženci preko dela v skupinah prepoznavali različne izzive, s katerimi se srečujejo v svojih lokalnih skupnostih. Ob podpori svojih kolegov in kolegic iz ostalih občin so iskali rešitve na izzive, medsebojno delili izkušnje in izdelali prve korake strategije za boljšo participacijo mladih v njihovih občinah.

Konferenco je s spodbudnimi besedami zaključil Uroš Skrinar, direktor Nacionalne agencije Movit: ”Namen partnerjev v tem skupnem projektu je, da zgradimo platformo za povezovanje občin, da odpiramo tudi mednarodno razsežnost, prenašamo dobre prakse iz tujine, pa tudi iz lokalnih okolij. Zavezujemo se, da bomo pri načrtovanju prihajajočih aktivnosti upoštevali vaše pobude in želje in da bomo s skupnimi prizadevanji podprli mlade, ki so nosilci sedanjosti, ne samo prihodnosti.”

 

Sodelujoči partnerji: Zavod Movit, Urad Republike Slovenije za mladino, Mladinska mreža MaMa, Mladinski svet Slovenije, Občina Brežice, Mestna občina Novo mesto in Mestna občina Ljubljana.

Oglejte si tudi