Logo MojaObčina.si
DANES
20°C
12°C
JUTRI
15°C
3°C
Oceni objavo

Na Mestni občini Novo mesto subvencioniramo socialno varstvene storitve varovanja na daljavo

V juniju smo objavili javni razpis za subvencioniranje socialno varstvene storitve socialnega servisa varovanja na daljavo v Mestni občini Novo mesto za leto 2020 in 2021. Osnovni namen socialno varstvene storitve varovanja na daljavo je zagotavljanje čimbolj samostojnega in varnega bivanja na domu vsem, ki pri tem potrebujejo pomoč in podporo. Ta namreč s celodnevno asistenco strokovnega osebja prek asistenčnega klicnega centra omogoča pomoč na daljavo, ko jo posameznik potrebuje.

Varovanje na daljavo ali E-oskrba

E-oskrba je socialno varstvena storitev socialnega servisa celodnevne povezave prek osebnega telefonskega alarma, ki učinkovito podpira bivanje starejših, invalidov, bolnikov s kroničnimi boleznimi oziroma bolnikov po težjih operativnih posegih ter oseb z demenco pri samostojnejšem bivanju na njihovem domu. Omogoča enostaven in hiter klic na pomoč v primeru padca, nenadne slabosti, duševnih stisk ali osamljenosti ter organizacijo ustrezne pomoči 24 ur na dan, ob tem pa tudi stalno povezavo s svojci in centrom za pomoč na daljavo, kjer je na voljo usposobljeno medicinsko osebje.

 

Občanom zagotavljamo lažji dostop do storitve

Skrb za svoje občane je vodila tudi v našo odločitev, da pristopimo k projektu in s tem tistim, ki potrebujejo pomoč oziroma varovanje na daljavo, zagotovi subvencijo za lažji dostop do storitve. Za podrobnejše informacije se lahko občani obrnejo na občino, kjer bodo z veseljem z dodatnimi informacijami pomagali vsem, ki se bodo za storitev E-oskrbe odločili.

 

Kako storitev E-oskrba deluje?

Na domu uporabnika se enostavno in brez dodatnih posegov namesti posebna oprema, ki omogoča hiter in enostaven klic na pomoč v asistenčni center. Uporabnik klic sproži z enostavnim pritiskom na gumb naprave ali preko daljinskega prožilca klica. Na ta način lahko živi  aktivno in varno v svojem domu, ne da bi ga skrbelo, kdo mu bo pomagal, če bo potreboval pomoč, razbremenjuje pa tudi svojce v skrbi za svoje najbližje. Posebna dodana vrednost pa je, da rešitev vključuje tudi sodobno senzorsko opremo, ki omogoča, da se obvestilo v asistenčnem centru in pri svojcih sproži tudi v primeru, ko uporabnik sam ne more pritisniti na gumb, kar je še posebej pomembno v primerih nenadne slabosti, nezavesti ali padca uporabnika. Zato z E-oskrbo postane življenje lažje za vso družino, tudi za svojce, ki jih v času odsotnosti bremeni skrb za najbližje.

 

Upravičenci do subvencionirane storitve E-oskrba v Mestni občini Novo mesto so tisti občani, ki imajo prijavljeno stalno prebivališče v Mestni občini Novo mesto in tudi dejansko bivajo na njenem območju; ki izpolnjujejo starostni pogoj, in sicer so starejši od 70 let (za starejšega od 70 let se šteje, kdor v letu razpisa dopolni 70 let).

Izjemoma so upravičenci tudi osebe, mlajše od 70 let, ki imajo ugotovljeno prvo stopnjo telesne okvare in jo izkazujejo s pravnomočno odločbo Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije, ter osebe s težjimi bolezenskimi stanji, ki potrebujejo pomoč v vseh ali večini življenjskih potreb; katerih dohodek vlagatelja, če prebiva sam, oz. vlagatelja in njegovega partnerja je nižji od praga revščine po zadnjih izračunih Statističnega urada RS za enočlansko ali  dvočlansko gospodinjstvo ali v kolikor dohodek  vlagatelja, če prebiva sam, oz. vlagatelja in njegovega partnerja ne presega več kot 25% zneska praga revščine po zadnjih izračunih Statističnega urada RS za enočlansko ali  dvočlansko gospodinjstvo. Upravičenci do storitve socialnega servisa varovanja na daljavo morajo poleg teh pogojev izpolnjevati tudi pogoje bivanjskih okoliščin in bolezenskega stanja.

 

Pomoč oziroma subvencija občine se bo upravičencu dodelila na podlagi vloge stranke. O višini pomoči za uporabnika bo določila tričlanska komisija, imenovana s strani župana Mestne občine Novo mesto.

 

PRAVILNIK o subvencioniranju socialno varstvene storitve socialnega servisa varovanja na daljavo v Mestni občini Novo mesto je objavljen na naslednji povezavi:

https://www.novomesto.si/dogajanje/novice/2020060809282353

 

Javni razpis najdete na povezavi:

https://www.novomesto.si/mma/dul_2020_13/2020061107373933/

Oglejte si tudi