Logo MojaObčina.si

Novo mesto

DANES
33°C
17°C
JUTRI
32°C
18°C

KS Kandija Grm skozi fotografije

Dediščina bogate zgodovine, naravne znamenitosti, številne kulturne prireditve ter pridih aktivnega in razgibanega življenja v KS Kandija Grm so ujeti na spodnjih fotografijah. K obisku krajevne skupnosti pa posebej vabijo številne znamenitosti, športna in turistična infrastruktura ter zlasti poletne prireditve in čudoviti razgledi na mestno jedro.

Grad Grm slovi kot največji novomeški grad oziroma dvorec. Stoji na vrhu griča Grm, na južnem obrobju Novega mesta, preko katerega je nekoč vodila osrednja cesta iz Novega mesta čez Gorjance v Belo Krajino. Do gradu vodi kostanjev drevored. Krištof Mordax, prvi lastnik gradu, ga je postavil leta 1586. Najstarejša dela gradu sta stolp in zahodni del severnega trakta. V nadaljnjih stoletjih se je grad razvil do današnje podobe s štirimi enonadstropnimi trakti, ki obdajajo atrij. Ob atriju so s treh strani potekali arkadni hodniki, ki so bili kasneje zazidani, a jih v aktualnem času spet odpirajo. Notranjost gradu je bila nekoč bogato dekorirana, danes pa je ohranjena le osrednja sobana v prvem nadstropju grajskega stolpa z bogatimi poslikavami in štukaturami iz druge polovice 17. stoletja, ter vinska klet.

V začetku 18. stoletja je bil zasnovan grajski park, ki je grad povezal s kapelo Božjega groba, ki je hkrati tudi mavzolej družine Mordax in leži na bližnjem griču. 

Od leta 1886 je v objektu skoraj stoletje gostovala Kmetijska šola Grm, zatem so bili tu prostori velike sosednje tovarne IMV (Revoz), danes pa imata v njem sedež Zavod za varstvo kulturne dediščine Novo mesto in novomeška enota Zgodovinskega arhiva Ljubljana. Ob gradu Grm poteka urejen drevored, pred glavnim pročeljem je tudi manjši park, kjer se nahajajo bazen, kamniti vodnjak in zanimive drevesne vrste, med katerimi izstopajo divji kostanji v drevoredu, visoki kleki, debeli cigarovci in mogočen hrast. V poletnih dneh se v gradu odvijajo različne družabne in kulturne prireditve, grad pa v Slavi vojvodine Kranjske omenja že Janez Vajkard Valvasor, ki je v svojih zapisih omenil, da je imel dvorec bogato poslikane prostore. 

Grad je bil z Odlokom o razglasitvi naravnih znamenitosti in nepremičnih kulturnih in zgodovinskih spomenikov v Mestni občini Novo mesto (Uradni list RS št. 38/1992) razglašen za kulturni spomenik lokalnega pomena. 

Mordaxova kapela in Evangelistična cerkev Dobrega pastirja Novo mesto. Mordaxova kapela je danes kulturni spomenik. Arhitekturo Mordaxove kapele oblikujejo poligonalno zaključen Božji grob, osmerokotno zasnovan Mordaxov mavzolej in zakristija s kvadratnim tlorisom. Božji grob je dal pozidati tedanji lastnik gradu Grm Volf Ferdinand Mordax leta 1675, leta 1702 pa je dal prizidati še grobno kapelo oziroma mavzolej. Kasneje so se v lastništvu kapele zvrstile različne družine, leta 1894 pa jo je skupaj z Božjim grobom kupil znani novomeški tiskar in založnik Janez Krajec. Njegovi dediči so stavbo leta 1983 prodali novomeški evangelijski cerkvi Dobrega pastirja. (Vir: Dolenjski list)

Osnovna šola Grm je največja osnovna šola v Mestni občini Novo mesto. Številni njeni učenci so danes na številnih področjih aktivne in prepoznane osebnosti daleč naokoli. Zelo priljubljene je tudi grmski bazen, kamor zahajajo številni otroci. OŠ Grm pa je tudi slovenska rekorderka pri uspešnem spodbujanju otrok k pešačenju v šolo. S projektom Pešbus je začrtala različne poti, po katerih otroci v spremstvu prostovoljcev pešačijo v šolo v skupinah in se spotoma učijo o varnosti v prometu. Na leto tako v šolo pešači okoli 200 otrok.

Vrtec Kekec (enota vrtca Ciciban) deluje v najstarejši stavbi vrtca Ciciban, kar vrtcu daje še poseben čar. V njem delujejo trije oddelki otrok. Nahaja se v bližini osnovne šole Grm, z igrišča pa je čudovit razgled na staro mestno jedro in Kapitelj. Pred vrtcem je asfaltirano dvorišče, ki ga s pridom uporabljajo za različne dejavnosti. Igrišče z igrali je razgibano, z veliko naravne sence. Lega vrtca omogoča sprehod v večino delov Novega mesta in njegovih znamenitosti. 

KS Kandija-Grm je sedež številnih pomembnih novomeških podjetij in njihvih podružnic (najbolj znana sta vsekakor Revoz in TPV).

V Krajevni skupnosti je kar nekaj spomenikov, ki so vredni ogleda. Svoj pridih Krajevni skupnosti doda tudi potok Težka voda, ki se izliva v reko Krko pri Gostilnici Don Bobi. 

Še več utrinkov iz KS Kandija Grm pa bo predstavljenih v oddaji Doma je lepo na Televiziji Vaš kanal v četrtek, 22. julija, ob 19. uri in v oddaji Novo mesto živi v ponedeljek, 26. julija, ob 20. uri. Vabljeni k ogledu! 

Avtor fotografij: Krajani Krajevne skupnosti Kandija Grm in Visit Novo mesto

Všečkaj objavo


Oceni objavo


Oglejte si tudi