Logo MojaObčina.si

Novo mesto

JUTRI
14°C
-2°C
SRE.
17°C
-1°C

Krajevna izkaznica: KS Gabrje

V sklopu kampanje Doma je lepo kot prvo krajevno skupnost predstavljamo Gabrje. Skupnost, ki na jugovzhodu meji na sosednjo državo Hrvaško in jo sestavljata dve naselji, se bo predstavila danes ob 20. uri na televiziji Vaš kanal, več vsebin o njej bo pa na voljo v prihodnjih dneh na naši spletni strani in družabnih omrežjih.

Krajevno skupnost Gabrje zaokrožujeta naselji Gabrje in Jugorje, ki se raztezata na površini 1.414,4 ha. Krajevna skupnost, kjer prebiva 697 prebivalcev, ima bogato zgodovino, ki sega v prazgodovinsko obdobje, ponašajo se pa tudi z mnogo naravnimi znamenitostmi, kot so Šumeči potok, vaški studenec, Gabrska jama in Tonijev studenec.  

Med najnovejše pridobitve uvrščajo vaško središče, kulturni in gasilski dom, ki jih je celostno uredila Mestna občina Novo mesto, ponosni na svoj kraj pa krajani izpostavljajo izjemno povezanost z okoljem in naravo, zato vabijo na odkrivanje različnih pohodnih poteh po Gorjancih. Kogarkoli bo pot zanesla v Gabrje, ne bo odšel ravnodušen, ker ga bodo na vsakem koraku navduševale njihove posebnosti, kot so izvir Gospodična, cerkev sv. Janeza Krstnika in Gabrski vintgar. V prihodnje si krajani želijo razvijati predvsem zidaniški turizem, rekreativno in gorsko kolesarstvo, v nekdanji šoli si pa prizadevajo tudi za ureditev arhivske sobe.

Vabljeni k ogledu prispevka o KS Gabrje v oddaji Novo mesto živi na televiziji Vaš kanal danes ob 20. uri, krajše različice prispevka pa si boste lahko ogledali tudi v sredo, 24. februarja, ob 18.45 in v petek, 26. februarja, ob 21. uri.

Všečkaj objavo


Oceni objavo


Oglejte si tudi