Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
6°C
JUTRI
10°C
2°C
Oceni objavo

Zbirali bodo spomine na temo lokalnih šeg in navad, zaživela bo Knjižnica semen

Knjižnice Dolenjske, Bele krajine in Posavja bodo v mednarodnem letu sadja in zelenjave zbirale spomine na temo Šege in navade: od setve do žetve. Domoznansko gradivo bodo zbirali v četrtek, 22. aprila 2021, v času odprtosti posamezne knjižnice. V Knjižnici Mirana Jarca Novo mesto bo na svetovni dan Zemlje zaživela Knjižnica semen.

Se še spomnite jedi, ki niso smele manjkati ob poroki ali za božič? Iz česa ste naredili velikonočne butare? Katere pesmi ste peli ob žetvi in košnji? Še znate napovedati dobro letino?

Knjižnice Dolenjske, Bele krajine in Posavja ob mednarodnem letu sadja in zelenjave svojo akcijo zbiranja domoznanskega gradiva Zbiramo spomine posvečajo šegam in navadam. V preteklosti smo namreč ljudje veliko bolj dosledno živeli v sožitju z naravo. Človek se je ravnal po soncu in luni, kar se kaže predvsem v slovenskih šegah in navadah. Vsakodnevno delo na polju in obeleževanje različnih praznikov pa je narekovalo tudi prehranjevalne navade. Za veliko noč ni smel manjkati velikonočni kruh ali pogača, žetvi je obvezno sledil likof, največ porok pa je bilo v kulinarično bogatem pustnem času.

Če želite z njimi deliti fotografije, dokumente, predmete ali spomine v povezavi s šegami in navadami vašega kraja, kot so pustovanje, poroke, rojstvo, krst, jurjevanje, martinovanje, setev, koline, ličkanje koruze, mlatev ipd., vas vabijo k sodelovanju v četrtek, 22. aprila 2021, v času odprtosti posamezne knjižnice.

V Knjižnici Mirana Jarca Novo mesto vas bodo pričakali pri glavnem vhodu v knjižnico med 8. in 18. uro. Vaše zgodbe si bodo zapisali, gradivo pa digitalizirali in vam ga vrnili. Zbrano digitalizirano gradivo bodo shranili v svojem arhivu in ga delno uporabili za pripravo novih digitalnih zbirk na spletnem portalu digitalizirane kulturne dediščine slovenskih pokrajin Kamra. Če na omenjeni datum ne utegnete, jih pokličite na telefonsko številko 07 393 4 681 (Anja Rebolj) in dogovorili se boste za individualni obisk. Več informacij najdete na FB profilu Splošnih knjižnic Dolenjske, Bele krajine in Posavja.

Na isti dan bo v duhu spodbujanja trajnosti in samooskrbe v preddverju novomeške Knjižnice Mirana Jarca zaživela tudi Knjižnica semen, kjer si boste lahko vsak dan v času odprtosti knjižnice brezplačno izmenjevali semena. Namenjena je vsem, ki doma pridelujete svoje vrtnine in se zavedate pomena zdravih domačih semen, ohranjanja avtohtonih vrst rastlin ter ste pripravljeni za skupno dobro darovati nekaj svojega časa in truda. Pogoj za uporabo Knjižnice semen je članstvo v Knjižnici Mirana Jarca Novo mesto. Vsi, ki se boste včlanili v Knjižnico semen in v njej aktivno sodelovali, boste leta 2021 oproščeni članarine v Knjižnici Mirana Jarca Novo mesto.

Splošne knjižnice Dolenjske, Bele krajine in Posavja so se odločile, da zaradi boljšega medsebojnega povezovanja in prilagajanja trenutnim epidemiološkim razmeram združijo moči in tako svojim uporabnikom nudijo še kakovostnejše knjižnične storitve. Območno mrežo splošnih knjižnic sestavljajo Knjižnica Brežice, Valvasorjeva knjižnica Krško, Knjižnica Sevnica, Knjižnica Pavla Golie Trebnje, Knjižnica Črnomelj, Ljudska knjižnica Metlika, Knjižnica Kočevje, Knjižnica Miklova hiša Ribnica in Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto.

Oglejte si tudi