Logo MojaObčina.si
DANES
20°C
7°C
JUTRI
26°C
5°C
Oceni objavo

VABLJENI NA FESTIVAL NOVOMEŠKO POLETJE!

Po lanskem izjemno lepo sprejetem 1. Festivalu nove novomeške glasbe prihaja Festival novomeško poletje, ki se bo od julija do avgusta zgodil v 6 večerih, na 4 različnih lokacijah. Festival, ki ga organizira Zavod Inja, bodo otvorili 7. julija z nastopom Jurskega para (Jure Longyka & Jure Tori), finale pa bo 28. avgusta na Glavnem trgu - prvič se bodo Izštekani iz Ljubljane selili v Novo mesto - Izštekali se bodo Društvo mrtvih pesnikov. Nastopili bodo tudi: Daniel Vezoja trio, Bort Ross in Nomadi, Dimek & Davor Klarič, Marina Martensson Elementrio, DAN D – Tiho.

Novi, eklektični Festival novomeško poletje Novo mesto postavlja na lastni glasbeni zemljevid. Navdahnila ga je 100. obletnica novomeške pomladi, ki smo jo Novomeščani praznovali v lanskem letu. Da bi obilje nove novomeške glasbe še bolj zazvenelo na domačih odrih, se je v lanskem letu zgodil tudi 1. Festival nove novomeške glasbe, ki ga bodo organizatorji (Zavod produkcija hiša Inja music) publiki postregli bienalno.

Organizatorja festivala Anja Pavlin & Igor Ilić ( Zavod produkcijska hiša Inja music). Foto: Alan Orlič

Vizija Festivala novomeško poletje je, da postane tradicionalen, vsako leto bogatejši, saj se to več kot spodobi za mesto, ki je rodilo številne legendarne glasbene zasedbe in se mu dogaja vse bolj odmevni novi novomeški val glasbe. Festival bo v letošnjem letu potekal od julija do avgusta, v 6-ih glasbenih večerih, na 4-ih različnih lokacijah in s 7-imi glasbenimi zasedbami (Jurski par – Jure Longyka & Jure Tori, Daniel Vezoja trio, Bort Ross in Nomadi, Dimek & Davor Klarič, Marina Martensson Elementrio, DAN D – Tiho, Društvo mrtvih pesnikov).

Tako otvoritev kot zaključek bo slavnostno odprl in zaprl Jure Longyka, in sicer kot prvi nastopajoči z dvojcem Jurski par, v finalu letošnjega Festivala novomeško poletje pa se nam obeta tudi prvovrstni glasbeni dogodek. Izštekani Jureta Longyke se bodo iz ljubljanskega studia prvič podali v Novo mesto!

Naj se novomeška pomlad prelevi v novomeško poletje!

JURSKI PAR (Jure Tori & Jure Longyka)

SREDA, 7. JULIJ, ob 20. uri

PARK RASTOČE KNJIGE (KNJIŽNICA MIRANA JARCA)

DANIEL VEZOJA trio, BORT ROSS in NOMADI

SOBOTA, 17. JULIJ, ob 20.30 uri

PLOŠČAD KCJT

Dimek & Davor Klarič (Mi2)  Z muziko o vinu in ljubezni

SREDA, 21. JULIJ, ob 20. uri

PARK RASTOČE KNJIGE (KNJIŽNICA MIRANA JARCA)

MARINA MARTENSSON ELEMENTRIO

(MARINA MARTENSSON – DENIS BEGANOVIĆ – MARIO BABOJELIĆ)

PETEK, 30. JULIJ, ob 21. uri

PLOŠČAD KCJT

KONCERT SKUPINE DAN D  TIHO

SOBOTA, 21. AVGUST, ob 21. uri

ATRIJ GRMSKEGA GRADU

DRUŠTVO MRTVIH PESNIKOV Z GODALNIM KVARTETOM CORCORAS, V SODELOVANJU Z ODDAJO IZŠTEKANI NA VALU 202 / AKUSTIČNI KONCERT OB 30. OBLETNICI SKUPINE IN FINALE FESTIVALA NOVOMEŠKO POLETJE

SOBOTA, 28. AVGUST, ob 19.30 uri

GLAVNI TRG NOVO MESTO

Vstopnice in več informacij na:

FB / IG: @festivalnovomeskopoletje

festival@novomesko-poletje.com

JURSKI PAR (Jure Longyka & Jure Tori)

Jurski par je tandem Jureta Torija in Jureta Longyke, ki sta zasnovala glasbeno-govorno predstavo, ljubezenski spoj besede in glasbe, ki čustva strelja daleč v globine poslušalčevega srca. Poeziji Rudija Medveda, s katero sta začela, sta kasneje dodala pesmi Tjaše Koprivec, Ane Pepelnik, Andreja Gučka, Karla Destovnika Kajuha, Edvarda Kocbeka, Ivana Cankarja in drugih.

 »Jursko parjenje« se je začelo, ko je leta 2011 Jure Tori – harmonikar in komponist melodij, iz katerih bi lahko pivnali vonj po vinu, zemlji, poeziji in plesu (med drugim je član skupine Orlek, zasedbe Flora in Paris, ustanovitelj projektov, kot so Tori Tango itn.) – k sodelovanju prvič povabil Jureta Longyko – radijca (oddaja Izštekani), odrskega performerja in govornega interpreta.

Facebook dogodek: https://fb.me/e/2zEvLlLHr

DANIEL VEZIJA trio, BORT ROSS in NOMADI

Daniel Vezoja je singer in songwriter, ki prihaja iz Brežic. Decembra 2016 je izdal prvi solo album z naslovom Where the light resides. Album je posnel v Dublinu s priznanim producentom Gavinom Glassom v njegovem Orphan recording studios. Trenutno pripravlja skladbe za drugi album, ki jih bo predstavil tudi na odru našega festivala. Pridružila se mu bosta Tina Marinškova na vokalu in Dejan Slak na klaviaturah.

Bort Ross je glasbenik, avtor, pevec,  inštrumentalist in producent. V njegovem studiu Lotos music ustvarjajo številni  ustvarjalci od daleč in blizu. Na prvencu Sančo Pansa lahko poslušamo glasbo, ki nas intimno, pronicljivo in s pridihom melanholije pelje mimo zlatih juter, ljubezenskih grebenov in notranjih bojev s takimi in drugačnimi mlini. Njegovi spremljevalci na odru, Nomadi, tej topli, iskreni glasbi vdahnejo še več ljudskosti, razigranosti, ki v celoto poveže in obsije vse šentjernejske hribe in doline.  

Facebook dogodek: https://fb.me/e/LX3amvYC

DIMEK & DAVOR KLARIČ

Z muziko o vinu in ljubezni

Jernej Dirnbek – Dimek in Davor Klarič sta za na oder sestavila svoj “kantavtorski” glasbeni kabaret oziroma humoristični koncert. Dimek je pevec, kitarist, predvsem pa avtor večine uspešnic skupine Mi2.  Davor Klarič je eden najbolj iskanih in legendarnih klaviaturistov v Sloveniji, tudi član skupine Mi2, Elevators, bivši član skupin Šank rock, Vlado Kreslin in Mali bogovi, Devil Doll, Samo Budna in band, Bilbi, S.O.S. (Sounds of Slovenia), igral je tudi v Magnificovi spremljevalni skupini Pissmakers in v skupini Laibach.

Facebook dogodek: https://fb.me/e/YnQNQSNR

MARINA MARTENSSON E L E M E N T R I O

MARINA MARTENSSON – DENIS BEGANOVIĆ – MARIO BABOJELIĆ

Marina Mårtensson je pevka in kitaristka slovensko-švedskih korenin. V Sloveniji živi od leta 2013, septembra 2018 pa se je kot spremljevalna vokalistka pridružila tudi legendarni skupini Laibach. Na odru festivala se bo predstavila z novim projektom ELEMENTRIO Marina Mårtensson, Denis Beganović in Mario Babojelić so svoje glasbeno udejstvovanje sklenili v improvizirano potovanje skozi 4 elemente: zemljo, ogenj, veter in vodo. Vabijo vas na improvizirano potovanje skozi vokalne linije, kitare, klaviature, pozavno v čutnem prepletu akustike in elektronike, kreacije na mestu, navdahnjene z mistiko elementov matere Zemlje.

Facebook dogodek: https://fb.me/e/ea6cD8VkA

AKUSTIČNI KONCERT DAN D – TIHO

Novomeška skupina Dan D ima več obrazov in vsi so pravi. Lahko so ena najprepoznavnejših slovenskih rock zasedb, ki niza hite, kot so Voda, Čas, Ko hodiš nad oblaki, Plešeš in podobni, lahko so drzni osvajalci neskončnih globin misli in širnih prostranstev glasbe, lahko pa so tudi akustični godci, ki vam z ribežnom, steklenicami, bisernico in zvončki pričarajo tih intimen večer. S projektom Tiho, ki je kot album izšel tudi na kaseti, so osvojili poslušalce po slovenskih gradovih in drugih intimnejših prizoriščih, z vsakim koncertom pa mu dodajo tudi nove, sveže note. Vabljeni v atrij romantičnega, rustikalnega, dekadentnega grmskega gradu. Po skoraj letu tišine bo koncert Tiho blagodejno vplival na naša telesa.

Facebook dogodek: https://fb.me/e/fzgpZGfze

DRUŠTVO MRTVIH PESNIKOV Z GODALNIM KVARTETOM CORCORAS, V SODELOVANJU Z ODDAJO IZŠTEKANI NA VALU 202 / AKUSTIČNI KONCERT OB 30. OBLETNICI SKUPINE IN FINALE FESTIVALA NOVOMEŠKO POLETJE

V pretežno akustični podobi, kot se za Izštekane spodobi, bodo nastopili domačini, Društvo mrtvih pesnikov (DMP), ki so lani dopolnili 30 let delovanja pod tem imenom, na odru pa se jim bodo pridružili člani godalnega kvarteta Corcoras.  Gre za svojevrsten poklon dolenjski prestolnici in tukajšnji ustvarjalnosti, ki v zadnjih letih predstavlja enega izmed najbolj progresivnih in žanrsko raznolikih glasbenih središč pri nas. Poslušalci bodo lahko prisluhnili drugačnemu, za to priložnost prearanžiranemu pregledu glasbenega izraza DMP s poudarkom na še vedno aktualnem zadnjem albumu. K sodelovanju so pritegnili godalni kvartet Corcoras, ki ima kljub mednarodni zasedbi domicil prav tako v Novem mestu in ga sestavljajo Jera Rot, Marijan Dović (oba violina), Matthias Wähner (viola) in Ana Arh (violončelo).

Poleg glasbene izvedbe bo nekaj posebnega tudi ambient nedavno prenovljenega novomeškega Glavnega trga z znamenitimi arkadami in mogočnim rotovžem, kamor DMP-jevci umeščajo svojo produkcijo v amfiteatrski maniri ter s tem prispevajo svoj kamenček v mozaik prizadevanj za oživitev enega največjih in najlepših slovenskih mestnih trgov. Prenos koncerta bo potekal v živo na Valu 202 v oddaji Izštekani z voditeljem Juretom Longyko, obenem pa ga bodo posnele tudi kamere RTV Slovenija.

Dogodek na facebooku: https://fb.me/e/fzgpZGfze

 

festival@novomesko-poletje.com

https://www.facebook.com/festivalnovomeskopoletje

Oglejte si tudi