Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
4°C
JUTRI
15°C
3°C
Oceni objavo

V parku ob novomeški knjižnici slovo od razstave Kozmični anarhizem

V Prireditvenem atriju Knjižnice Mirana Jarca Novo mesto in na njenem pročelju je bila od 26. aprila 2021 na ogled razstava Kozmični anarhizem – refleksija iz šolskih klopi. Razstavo so pripravili študentje fotografije in grafičnega oblikovanja 2. letnika Oddelka za oblikovanje vizualnih komunikacij Akademije za likovno umetnost in oblikovanje na Univerzi v Ljubljani Alen Berlot, Oskar Kandare, Rok Ifko Krajnc, Eva Nicoletti, Matej Pavšek, Zala Perčič, Nena Petkovska, Lana Požlep, Juš Pustoslemšek, Luka Vesel, Aja Vogrinčič in Lučka Žnidaršič pod mentorstvom doc. Emine Djukić, Andreja Lamuta in izr. prof. Petra Koštruna.

Znanstvena konferenca Kozmični anarhizem, ki se je pod vodstvom dr. Kristine Pranjić med 6. in 8. aprilom 2021 oddajala spletno iz prostorov novomeške knjižnice, je nadaljevala obeleževanje lanske stoletnice prvega avantgardnega dogodka pri nas, t. i. novomeške pomladi, delo njenega akterja, “kozmičnega anarhista” Antona Podbevška, pa tudi drugih prelomnic zgodovinske avantgarde v širšem jugoslovanskem prostoru. Letos namreč mineva stoletje od izida avantgardnega časopisa Branka Ve Poljanskega Svetokret: list za ekspediciju na severni pol čovekovog duha, ki je izšla januarja 1921 v Ljubljani in mednarodne revije za umetnost in kulturo Zenit Ljubomirja Micića, katere prva številka se je pojavila februarja 1921 v Zagrebu. Sto let bo minilo tudi od prvega Jugo-Dada manifesta Dragana Aleksića, ki je bil aprila 1921 objavljen v tretji številki časopisa Zenit.

Tematski okvir znanstvene konference se je ponudil kot izvrstno izhodišče za eksperimentalno nalogo študentov, ki so v svojem delu skozi različne vizualne načine reflektirali teme kozmičnega, avantgardnega, političnega, družbenega, vojnega, utopičnega, idealnega in tehnološkega. Pri tem so se spoprijeli tako s premislekom preteklih družbeno-umetniških paradigem kot tudi s sodobnimi označevalci in problematiko našega časa.

V sredinem večeru smo lahko prisluhnili vodji znanstvene konference dr. Kristini Pranjić v pogovoru z ustvarjalci razstave, ki so nas tudi popeljali med svoja dela ter zvokom bobnarja in elektrofonika Jake Bergerja.

V slogu izpred 100 let bo razstava na ogled tudi v Ljubljani ob izidu zbornika z besedili znanstvene konference pri Založbi Sophia predvidoma v začetku prihodnjega leta. Posnetki prispevkov znanstvene konference pa so na voljo za ogled na YouTube kanalih Knjižnice Mirana Jarca Novo mesto in Radia Študent.

Vse aktivnosti znanstvene konference Kozmični anarhizem potekajo v soorganizaciji Knjižnice Mirana Jarca Novo mesto, Radia Študent, Akademije za likovno umetnost in oblikovanje, KUD Channel Zera in Založbe Sophia in so jih podprli TAM-TAM – specialisti za mestne plakate, O.K.VIR, d. o. o., Agencija za raziskovalno dejavnost RS ter Mestna občina Novo mesto kot ustanoviteljica in podpornica Knjižnice Mirana Jarca Novo mesto.

Oglejte si tudi