Logo MojaObčina.si
JUTRI
20°C
7°C
SOB.
26°C
5°C
Oceni objavo

Rudi Potepuški - Festival ulične umetnosti

Rudi Potepuški, mestni vagabund, se ponovno vrača v Novo mesto. Tokrat se bo vrnil na prenovljeni Glavni trg, kjer bo v tridnevnem veseljačenju od 4. do 6. julija predstavil najboljše akrobate, klovne, plesalce, žonglerje, artiste in ostale ulične umetnike, ki jih je uspel najti na svojih dogodivščinah. Pride tudi Maček Muri trio.

  

Četrtek, 4. 7. 2019

Ob 18.00 Preživeli – Turas Theatre Collective / IRL, 30 min  

Ulično gledališče

Turas Theatre Collective prihajajo iz zahodne Irske in ustvarjajo kvalitetne, domiselne in izvirne ulične predstave. Preživeli je vizualno močna in očarljiva pripoved treh karakterjev, katerih življenje je bilo uničeno. Znajdejo se brez doma in osamljeni. V čudovito koreografirani zgodbi se prepletajo njihove preteklosti z upanjem v prihodnost. Predstava je ganljiv in močan sad osebnih izkušenj nastopajočih, ki so delali v begunskih taboriščih pod okriljem “Clowns without borders”, kjer so se soočali s problematiko pregona.

 

Ob 19.00 Ikar (povorka) – Southpaw Dance Company / GBR, 20 min 

Ulični ples

Ob 19.30 – Ikar (predstava) – Southpaw Dance Company / GBR, 30 min 

Ulični ples

Ikar je najnovejša ulična predstava skupine Southpaw, ki s poletom zavzema svetovna ulično-gledališka prizorišča. Osrednji element predstave je mitski par kril, ki Ikarja mehko dviga v višave. Ostali nastopajoči pred nami pletejo dogajanje iz pripovednih in gibalnih elementov. Ikar je plesno-gledališka predelava klasičnega grškega mita.

Predstava ima dva dela –povorko, ko Ikar leti med in nad ljudmi skozi mesto, in statični zaključek, ki v polurni plesni produkciji pripoveduje o Ikarjevem srečanju s Soncem.

****************************************************************************************

Petek, 5. 7. 2019

Od 10.00 do 13.00 in od 15.00 do 17.00 Cirkuške delavnice – Cirkokrog / SLO

So vas kdaj zasrbeli prsti, da bi požonglirali s tremi pomarančami ali pa zavrteli krožnik na palici, kot to počnejo kitajski cirkusanti, a niste vedeli, kako bi se tega loti? Pri tem vam lahko pomagamo! Na naše delavnice ste vabljeni vsi, ki bi se radi naučili cirkuških in akrobatskih vragolij. V sproščenem okolju in pod budnim očesom naših mentorjev se lahko prav vsak nauči osnov rokovanja s cirkuškimi rekviziti in poleti v različnih akrobatskih položajih.

 

Ob 18.00 Diabollissimo – Abraham Till AUT, 40 min 

Žonglerska predstava

Energetski ulični nastop, ki vključuje klovnenje, pantomimo, improvizacije, celo čarodejstvo in nazadnje, vendar ne nazadnje: izredno obvladovanje metulja oz. diabola –npr. zelo visoki meti do 35 metrov, žongliranje z več diaboli naenkrat itd .... Mešanica vseh teh elementov z izrazito in nalezljivo energijo performerja spremeni predstavo v izredno popotovanje od trika do trika, ki popelje občinstvo vseh starosti do velefinala.

 

Ob 19.00 Tri na dva – Trio Mio / DEU, 25 min 

Akrobatska predstava

Navdušeni nad zgodbo prvega toplozračnega balona se trije mladi umetniki spopadajo z gravitacijo in izpolnijo svoje sanje o letenju. Vesel nastop z žongliranjem, diabolom in akrobatiko, ki vas vabi na hitro potovanje treh prijateljev, katerih iznajdljivost je brez meja. Poetična, ljubeče sestavljena predstava polna humorja, igrivosti in prisrčne zabave za celo družino.

 

Ob 20.00 Kabarete Simplozij - Andrej Rozman - Roza / SLO, 60 min 

Cabaret

Kabarete Simplozij je predstava v predstavi: variete, sestavljen iz niza gledaliških točk in songov, je postavljen v okvir tekmovanja za izbor pesmi večera, na katerem se s hitrimi in učinkovitimi menjavami Roza spremeni v številne popolnoma različne like. Medtem ko "strokovna žirija izbira zmagovalca", si gledalci ogledajo še "nekatere žal povsem neznane posebnosti iz slovenske kulturne preteklosti".

 

Ob 21.00 Ana Čop & Prijatelja / SLO, 45 min 

Koncert

Domačinka Ana Čop nas bo ob spremljavi Filipa Pavića in Jake Arha za zaključek večera popeljala na popotovanje po jazz klasikah. Lepo bo. :)    

******************************************************************************************

Sobota, 6. 7. 2019

Od 10.00 do 13.00 in od 15.00 do 17.00 Cirkuške delavnice – Cirkokrog / SLO

Ob 18.00 Bandoleros – Grupo DC Arte / COL, 45 min 

Angažirano ulično gledališče

Ulično gledališka predstava se naslanja na resnične zgodovinske dogodke iz kolumbijske zgodovine, ko so se sredi dvajsetega stoletja liberalci in konzervativci spopadli za politično oblast v Kolumbiji. Bandoleros je priložnost, da ponovno razmislimo o zgodovini, ki se vedno znova ponavlja vsepovsod po svetu, ko politična nasprotja prerasejo v konkretno nasilje in sovraštvo. Avtorji in izvajalci v predstavi uporabljajo slikovite kostume, močno igro, glasbo in pesmi. Za razumevanje ni potrebno poznavanje španskega jezika, predstava ni primerna za občutljive gledalce.

 

Ob 19.00 Ne moti! – Vaiven Circo / ESP, 55 min

Vrhunski cirkus

Predstava Ne moti nas popelje v zgodnje 20. stoletje v tovarno. Štirje delavci naj bi brez navodil in ne vedoč, kako izgleda, sestavili stroj, 2,5-metrsko kolo. Sestavljajo in razstavljajo posamezne dele in pri tem rešujejo vprašanja, kot so ravnotežje in proti-ravnotežje. Pomanjkanje vodstva povzroča vrsto smešnih, razburljivih in tveganih situacij skozi predstavo. Našponana poetična predstava, ki združuje ples, akrobatiko in fizično gledališče s sodobnim cirkusom.

 

Ob 20.30 Maček Muri in Muca Maca / Neca Falk, Jerko Novak, Mirko Novak

Koncert

Za pesniško-glasbeni projekt Maček Muri in Muca Maca je pravzaprav težko napisati kaj novega: v tridesetih letih njegovega življenja so bili uporabljeni že vsi presežniki. Milan Dekleva je o koncertu zapisal: »Brez pretiravanja trdim, da sta Neca in Jerko razmaknila obzorja slovenske otroške domišljije v pretanjenem objemu besede in zvoka. Prav tu, v barviti in nasmejani predanosti pesništva glasbi in glasbe pesništvu, se je zgodil presežek umetniške igre, kakršnega pri nas doslej še nismo poznali ...«

Vstopnine ni, zabava zagotovljena, smeh za vsakim vogalom.

Oglejte si tudi