Logo MojaObčina.si

Novo mesto

DANES
9°C
-4°C
JUTRI
14°C
-2°C

Prihodnost novomeške knjižnice – knjige 24 ur na dan

Minister Mark Boris Andrijanič si je ogledal novost v slovenskem knjižničnem prostoru, ki so jo uvedli v Knjižnici Mirana Jarca Novo mesto – pametno omaro za 24-urno izposojo naročenega knjižnega gradiva.

Minister za digitalno preobrazbo Republike Slovenije Mark Boris Andrijanič je v sklopu delovnega obiska dolenjske prestolnice obiskal tudi Knjižnico Mirana Jarca Novo mesto. V družbi župana Gregorja Macedonija in direktorja novomeške knjižnice Luke Blažiča si je z zanimanjem ogledal pametno omaro za 24-urno izposojo naročenega knjižnega gradiva in ni skrival navdušenja nad tem, kako odločno mesto njegove mladosti stopa po poti k digitalni preobrazbi mesta.

Avtomatizirana 24-urna izposoja naročenih knjig je inovacija v knjižničnem prostoru, ki so jo v novomeški knjižnici razvili skupaj s tehnološkim podjetjem s Ptuja in IZUM, pilotski projekt pa smo financirali Mestna občina Novo mesto in Ministrstvo za kulturo RS. Gre za hitro in od delovnega časa ter lokacije knjižnice neodvisno knjižnično storitev.

Uporabnik lahko do 6 knjig naroči preko spletne ali mobilne aplikacije Cobiss ter jih nato prevzame v pametni omari. V novomeški knjižnici uporabniku knjige v roku enega delovnega dne pripravijo in ga po elektronski pošti obvestijo, da so knjige pripravljene na prevzem. Nato ima uporabnik dva dni časa, da popolnoma samostojno in kadarkoli prevzame naročene knjige.

Sodobna pametna omara z atraktivno podobo je oblikovalski produkt novomeškega tandema Natalija Zanoški in Darko Plevnik ter omogoča naročilo knjig 84 uporabnikom hkrati. Nahaja se v ločenem prostoru levo od glavnega vhoda v knjižnico, do katerega lahko uporabnik s svojo pametno kartico dostopa 24 ur na dan. Pametno kartico za 24-urno izposojo pridobite s prijavo na novo storitev knjižnice.

V prihodnosti si v novomeški knjižnici želijo vzpostaviti mrežo pametnih omar še na drugih frekventnih lokacijah v Novem mestu in v manjših krajih brez krajevnih knjižnic. Na tak način bo slehernemu posamezniku odprta možnost do knjig in branja brez izgovorov o oddaljenosti od knjižnice ali pomanjkanju časa.

Če ste zastrigli z ušesi in bi novo storitev želeli poizkusiti med prvimi, le izpolnite obrazec, ostalo uredijo oni.

Foto: Boštjan Pucelj in arhiv Knjižnice Mirana Jarca

Všečkaj objavo


Oceni objavo


Oglejte si tudi