Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
7°C
JUTRI
20°C
7°C
Oceni objavo

Prešernov dan: Kam za kulturni praznik?

Na kulturni praznik bo v Novem mestu pestro dogajanje, ki ga pripravljajo Knjižnica Mirana Jarca, LokalPatriot, Anton Podbevšek Teater, Glasbena šola Marjana Kozine Novo mesto, Dolenjski muzej Novo mesto, Turistično informacijski center Novo mesto in Kulturni center Janeza Trdine.

PONEDELJEK​, 6. februar

V Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto bodo pred kulturnim praznikom, 6. februarja ob 18. uri, v atriju priredili stand-up večer in krajši pogovor z Lucijo Ćirović, igralko, stand-up komičarko, dramsko pedagoginjo, lutkarico in ventrilokvistko. Podelili bodo tudi priznanja vsem, ki so uspešno dokončali štirinajsto sezono bralne značke za odrasle.

 

TOREK​, 7. februar

V novomeški Galeriji Simulaker bodo na predvečer Prešernovega dne ob 18. uri izvedli voden ogled po razstavi Another Future Entirely / Popolnoma drugačna prihodnost. Razstava umetnika mlajše generacije Nejca Trampuža, ki je nastala pod produkcijsko taktirko zavoda LokalPatriot in konS ≡ Platforme za sodobno raziskovalno umetnost, bo na voljo za ogled do 18. februarja 2023.

V Anton Podbevšek Tetru bodo kulturni praznik namenili najmlajšim, in sicer bodo gostili predšolske otroke vrtca Pedenjped. Dramski igralec Gregor Čušin bo interpretiral delo Frana Levstika - Martin Krpan, in sicer ob 10. in 11. uri.

Novomeška občina in Glasbena šola Marjana Kozine Novo mesto vabita na tradicionalni koncert Novomeškega simfoničnega orkestra, ki bo v torek, 7. februarja, ob 19. uri v športni dvorani Marof. Vstop bo prost, obiskovalci lahko tudi letos pričakujejo kvaliteten in skrbno pripravljen program, 80-članski zasedbi simfonikov pa se bo poleg štirih solistov pridružil tudi 40-članski mešani pevski zbor.

Več o programu na povezavi.

 

SREDA​, 8. februar

Dolenjski muzej Novo mesto 8. februarja vabi na dan odprtih vrat, ko si bo mogoče vse njihove stalne in občasne razstave ogledati brezplačno. Muzej bo odprt med 9. in 18. uro, v tem času pa se bo v njihovih prostorih, vključno z Jakčevim domom, zvrstilo pet javnih vodstev, dve delavnici in prikaz restavriranja.


V Galeriji Kocka Kulturnega centra Janeza Trdine bo Zavod Novo mesto na praznični večer ob 18. uri otvoril razstavo Boštjana Puclja imarathon. Projekt, ki ga novomeški fotograf že več let ustvarja na svojem instagram profilu, prikazuje v objektiv ujete trenutke gibajočih se fotografij. Razstava bo na ogled do 6. marca 2023.

Turistično informacijski center Novo mesto bo v sodelovanju z Dolenjskim muzejem in lokalno turistično vodnico Marjano Trščinar Antić na kulturni praznik ob 15. uri pripravil brezplačno vodenje po mestu z naslovom Po Lamutovih sledeh. Izhodišče sprehoda po mestu bo Glavni trg, ogledali pa si bodo tudi razstavo Lamutovih del, ki jih je novomeški slikar in grafik ustvaril na študijskih potovanjih v Pariz in Bruselj.

 

Tudi pri Založbi Goga so se poklonili kulturi in slovenskemu jeziku, in sicer so že konec januarja izdali tri nove knjige:

  • Hugo Pratt: Beneška pravljica, prevod: Veronika Simoniti.
  • Svetlana Aleksijevič: Zadnje priče, prevod Jani Rebec.
  • Sjón: CoDex 1962: Tvoje oči so me videle, prevod: Andrej Peric.

Oglejte si tudi