Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
2°C
JUTRI
11°C
2°C
Oceni objavo

Otvoritev razstave nagrajenih natečajnih rešitev za stanovanjsko-poslovni objekt NT6

 V Kulturnem centru Janeza Trdine bo do 19. septembra na ogled razstava nagrajenih natečajnih rešitev za stanovanjsko poslovni objekt NT6, kjer so včeraj predstavili šest najboljših predlogov, ki so prispeli na natečaj Zbornice za arhitekturo in prostor Slovenije ter se uvrstili v drugi krog izbora, vključno z zmagovalnim projektom podjetja Arhitekti Počivašek Petranovič. Načrtovan objekt, ki bo stal na mestu nekdanje občinske upravne stavbe, trenutno s parkirišči zapolnjenem prostoru, bo gradil naročnik natečaja, podjetje Trgograd d.o.o. iz Litije. Zmagovalna arhitekturna urbanistično-krajinska zasnova stanovanjsko-poslovnega objekta je znatno manjša od dovoljenih gabaritov, ob njeni gradnji se bo ohranil tudi del javnih parkirišč in večji del zelenih površin.

Zbrane so ob včerajšnji otvoritvi razstave nagovorili župan Mestne občine Novo mesto, Gregor Macedoni, direktor izbranega gradbenega izvajalca Trgograd d.o.o., Andrej Poglajen, predsednik komisije Zbornice za arhitekturo in prostor Slovenije, Matija Bevk, in predstavnik zmagovalne ekipe Arhitekti Počivašek Petranovič, Davorin Počivašek.

Na razstavi je pregledno predstavljeno raznoliko razmišljanje sodelujočih arhitekturnih ekip, ki pa so bile skladne v zamisli, kako umestiti stanovanjsko-poslovni objekt tako, da bi ohranili čim več zelenih površin, hkrati pa so poskrbeli, da objekt ne bi bil moteč v odnosu do drugih stavb, ki so že umeščene v ta prostor. To je najbolje uspelo arhitektom podjetja Arhitekti Počivašek Petranovič, saj se bo z njihovo idejo sedanje brezlično parkirišče spremenilo v urban prostor z novimi poslovnimi površinami, stanovanji, parkirišči in zelenimi površinami.

Zmagovalni projekt je arhitekturni presežek, saj po besedah strokovne komisije ponuja rešitev, ki se ponaša s svežim pristopom in bo temu delu mesta prinesla povsem drugačno urbano podobo. Na otvoritvi je bilo večkrat omenjeno, da se novo stavbo upravičeno imenuje tudi palača, saj s svojo razgibano in inovativno rešitvijo ponuja veliko vsebinskih priložnosti za prebivalce, po drugi strani pa se ponaša s karizmatično vizualno podobo, ki se hkrati odlično zlije z obstoječo okolico. Zmagovalen projekt tvorita dva razmaknjena vila bloka, ki sta v parterju povezana. S strani Seidlove ceste določata jasno ulično linijo, z druge strani pa sta oblikovno zalomljena in ustvarjata razgibano notranjo fasado. Prek nizkega povezovalnega elementa v obliki parterja objekta, je v osrednjem delu ustvarjena vizualna povezava do Kapiteljske cerkve. Razmik med volumnoma je primerno širok in predstavlja smiselno členjenost stavbnih mas v prostoru ulice. V pritličje je umeščen zahtevani poslovno trgovski program, s predvideno živilsko trgovino. Na jugozahodni strani sta v pritličje umeščena še dva manjša lokala, v povezavi s trgom pred Kulturnim centrom Janeza Trdine. Vhoda za stanovanjski program zgornjih etaž potekata iz notranje parkovne strani objekta. V nivoju parterja objekta so umeščeni tudi ostali potrebni servisni programi, kot so vhod v javno garažo, kolesarnice, prostori za smeti, itd.

Na območju načrtovanega objekta, kjer je investitor že v letu 2016 pokazal pripravljenost, da sodeluje pri pripravi kvalitetnega projekta ter svojo namero podprl s porušitvijo stare občinske stavbe, je trenutno v veljavi Odlok o spremembah in dopolnitvah Ureditvenega načrta Novi trg v Novem mestu, po katerem je možno graditi stavbo z devetimi etažami nad terenom (P+8) in štirimi kletnimi etažami. Bodoča stavba bo bistveno manjša od trenutno dopuščenega in so zato že pričeti postopki priprave novega OPPN, ki bodo končani predvidoma v prvi polovici prihodnjega leta. V juniju 2018 je bilo izdelano tudi okolijsko poročilo, ki je jasno določilo kulturno-varstvene pogoje in s katerim je bilo pridobljeno pozitivno mnenje Ministrstva za okolje in prostor, Direktorata za okolje, o sprejemljivosti vplivov izvedbe načrtovane gradnje na okolje.

 

Oglejte si tudi