Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
3°C
JUTRI
21°C
4°C
Oceni objavo

Obeležitev 30. obletnice samostojnosti Republike Slovenije

18. junija bomo z razstavo 1991 – Dolenjska: sledi umetnosti na obeležjih obeležili 30. obletnico samostojnosti Republike Slovenije. Predstavili bomo štiri pomembnejša javna obeležja na območju Dolenjske – obeležje v Novem mestu, v Pogancah, na Medvedjeku in v Mokronogu. Zgodovinski in umetnostnozgodovinski kontekst predstavitve obeležij bo obsegal kronološki in vsebinski pregled od zasnove do njihovega nastanka in prve javne predstavitve ter današnje, obstoječe stanje v javnem prostoru. Predstavitev bo dopolnjena z osnutki in maketami obravnavanih obeležij, omenjene pa bodo tudi spominske plošče, posvečene takratnim dogodkom.

Slovestnost bo obeležila tudi spominski dan Mestne občine Novo mesto in slovesnost, kjer bo nastopil slavnostni govornik Ladislav Lipič, predsednik Zveze veteranov vojne za Slovenijo. Za ulturno-umetniški del programa bodo poskrbeli dijaki Gimnazije Novo mesto.

Poleg 30. obletnice samostojne Slovenije in dneva državnosti, obeležujemo tudi spominski dan MO Novo mesto, ki ga praznujemo skoraj sočasno z dnevom državnosti. V Statutu MO Novo mesto je opredeljen 26. junij kot spominski dan, v spomin na dan začetka osamosvojitvene vojne za samostojno Slovenijo.

Na razstavi, ki bo na voljo vse do 19. septembra, bo predstavljen tudi izbor likovnih del slikarja in grafika specialista Janka Orača iz cikla Kresna noč na Medvedjeku, ki reflektirajo njegovo osebno izkušnjo v času vojne za Slovenijo. Razstava prinaša prvi, podrobnejši pogled na zgodovino in okoliščine postavitve spominskih obeležij in njihovo likovno izraznost na področju širše Dolenjske.

Razstava: 1991 - Dolenjska: sledi umetnosti na obeležjih

Avtorici: Marjeta Bregar, zgodovinarka in Katarina Dajčman umetnostna zgodovinarka

Odprtje: 18. junij 2021, Mala dvorana

Trajanje razstave: 18. junij – 19. september 2021

Oglejte si tudi