Logo MojaObčina.si
DANES
26°C
6°C
JUTRI
27°C
7°C
Oceni objavo

Novomeški simfoniki tradicionalno nastopili pred polno dvorano

Koncert Novomeškega simfoničnega orkestra Glasbene šole Marjana Kozine, ki se vsako leto tradicionalno zgodi na predvečer Prešernovega dne, je v Športno dvorano Marof znova pritegnil več kot tisoč obiskovalcev. Na enem izmed najbolje obiskanih slovenskih kulturnih dogodkov je 140 nastopajočih pod taktirko dirigenta Mira Sajeta zaigralo klasično in slovensko glasbo, v program pa so vključili tudi priljubljene Abbine popevke. Instrumentaliste, ki se s koncertom že 34 let poklanjajo osrednjemu kulturnemu prazniku, so v vlogah solistk spremljale flavtistka Maja Špilar, sopranistki Eva Gorenc in Zoja Maksl ter mezzosopranistka Kristina Koračin, pridružil se jim je tudi mladinski pevski zbor glasbene šole.

Na dogodku je zbrane nagovoril župan Gregor Macedoni in izpostavil kakovost orkestra in Glasbene šole Marjana Kozine, ki se razvija pod vodstvom Matije Slaka, zahvalil pa se je tudi zvesti publiki za vsakoletno potrditev, da je pripravljeni program presežni in drugačen. Dotaknil se je hitrega razvoja sodobnih tehnologij, ki lahko v kombinaciji s človeškim znanjem vodi v velike dosežke – mednje je uvrstil Julijino in Štukljevo brv ter bazenski kompleks v Češči vasi, ki združujejo ustvarjalni navdih posameznikov, strokovno znanje inženirjev in uporabo tehnološko razvitih strojev. Mojstrstvo arhitekturnih stvaritev so prepoznali tudi na Zbornici za arhitekturo in prostor Slovenije in lani našim projektom podelili kar štiri nagrade zlati svinčnik, priznanja pa je bil bazen deležen celo v mednarodnem okolju.

Župan Gregor MacedoniŽupan Gregor Macedoni

Koncert, ki vsako leto deluje kot uvod v številne aktivnosti ob prazničnem 8. februarju, je napovedal tudi raznolike dogodke dolenjskih kulturnih ustanov. Dolenjski muzej Novo mesto tako danes do 18. ure vabi na brezplačen ogled stalnih in občasnih razstav v muzej in Jakčev dom, pripravljajo pa tudi delavnice in javna vodstva po razstavah Kam so se skrili škrati?, Življenje na tej in oni strani in Nismo stroji. Ob 15. uri bodo organizirali brezplačen ogled Novega mesta in se sprehodili čez Julijino brv, v Jakčevem domu bodo ob 18. uri izvedli koncert slovenskih ljudskih pesmi, v Drgančevju pa si bo možno ogledati zbirko IMV in spremljati vodstvo po razstavi 50 let novomeške katrce. Z odprtjem razstave Janus v Galeriji Kocka, kjer bodo predstavljena dela Lenarta Merlina, bodo praznik v sodelovanju s Šolskim centrom Novo mesto obeležili v Zavodu Novo mesto. V petek, 9. februarja, bo za kulturni program poskrbela še Knjižnica Mirana Jarca, kamor vabijo na pogovorni večer z akademskim slikarjem Cirilom Horjakom, v njegovi družbi bodo zaključili tudi bralno značko za odrasle. K obisku bo pritegnil tudi Anton Podbevšek Teater, kjer ob 20. uri pripravljajo predstavo Pena dni.

Fotografije: Foto Asja - Robert Kokol

Oglejte si tudi