Logo MojaObčina.si
JUTRI
15°C
2°C
SOB.
11°C
2°C
Oceni objavo

Novomeška razstava v Državnem svetu

6. februarja je v preddverju dvorane Državnega sveta potekala slavnostna prireditev ob slovenskem kulturnem prazniku, ki sta jo pripravila Državni svet in z razstavo kamnitih skulptur Ljubezen, večna kot kamen novomeško društvo likovnih ustvarjalcev v kamnu Skulpte. Prireditve sta se udeležila župan Gregor Macedoni, ki je tudi nagovoril obiskovalce, in podžupan Bojan Kekec.

Dvanajst ustvarjalcev društva Skulpte razstavlja sedemnajst kamnitih skulptur, ki s svojo motiviko ustvarjajo stik z brezčasno zapuščino pesnika in njegove muze. Razstava je posvečena 170. obletnici smrti pesnika Franceta Prešerna in spominu na njegovo veliko pesniško muzo Julijo Primic, katere življenjska pot se je zaključila v Novem mestu. V okviru kulturnega dogodka je bila predpremiero izvedena arije iz opere večne ljubezni Julija, avtorjev ddr. Igorja Grdine in prof. Aleša Makovca, ki je tudi predstavil novo glasbeno stvaritev. Opera bo premierno predstavljena v Novem mestu, v Kulturnem centru Janeza Trdine 18. februarja.

Na odprtju razstave so sodelovali igralec in recitator Pavle Ravnohrib ter mezosopranistka Irena Yebuah Tiran in sopranistka Kristina Kastelic. Razstavo je svečano otvoril predsednik Državnega sveta Republike Slovenije Alojz Kovšca. Kamnite skulpture bodo na ogled do 29. februarja 2020 vsak delovni dan med 9. in 15. uro.

 

Oglejte si tudi