Logo MojaObčina.si
JUTRI
20°C
7°C
SOB.
26°C
5°C
Oceni objavo

Miran Jarc – skrivnostni iskalec resnice in lepote

V sklopu dogodkov tematskega leta 100 let novomeške pomladi je Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto 30. junija v Parku Rastoče knjige gostila recital besedil Mirana Jarca, ki so ga poimenovali Miran Jarc – skrivnostni iskalec resnice in lepote. Projekt je nastal v produkciji Zavoda Senzorium, in sicer v sodelovanju s Slovensko univerzo za tretje življenjsko obdobje Ljubljana. Nastopili so Barbara Pia Jenič, Ivan Peternelj, Staša Erbežnik, Alenka Fetih in Bogdan Andrejašič.

Poleg pesmi iz njegove prve pesniške zbirke Človek in noč, ki jo je izdal v samozaložbi ter velja za vrhunec njegovega ekspresionizma, so obiskovalci spoznali Mirana Jarca tudi kot pisca otroških pesmi, dramatika in pisatelja ter slišali odlomke iz pisem prijatelju Božidarju Jakcu in kronike, namenjene hčerkama Eki in Mariji.

Z recitalom so počastili 120. obletnico rojstva Mirana Jarca, ki jo obeležujemo prav v letu 100. obletnice novomeške pomladi. Ob tej priložnosti so pred knjižnico na ogled postavili tudi istoimensko razstavo o Miranu Jarcu, katere avtorica je Darja Peperko Golob iz novomeške knjižnice.

100 let novomeške pomladi nastaja v sodelovanju z Mestno občino Novo mesto, v sklopu kampanje v poletnih in jesenskih mesecih sledi vrsto manjših dogodkov, 26. septembra pa še težko pričakovana osrednja prireditev, katere sponzor je tudi podjetje BTC D. D.. Avtor fotografij je Boštjan Pucelj.

Oglejte si tudi