Logo MojaObčina.si
JUTRI
15°C
3°C
ČET.
14°C
4°C
Oceni objavo

Med prejemniki naziva Branju prijazna občina tudi Mestna občina Novo mesto

Združenje splošnih knjižnic, Skupnost občin Slovenije in Ministrstvo RS za kulturo so že četrto leto zapored podelili nazive Branju prijazna občina in med prejemnike uvrstili tudi Mestno občino Novo mesto. Naziv smo si prislužili s spodbujanjem občanov k aktivnemu delovanju na področju bralne pismenosti in bralne kulture.

Med novimi prejemniki naziva Branju prijazna občina, ki velja tri leta, so tudi občine Kočevje, Miren-Kostanjevica, Ormož, Šempeter-Vrtojba, Koper, Nova Gorica in Ptuj, skupaj pa je od leta 2017 naziv pridobilo že 46 občin.

Občine igrajo veliko vlogo pri spodbujanju branja in širjenju bralne kulture ter pri povezovanju različnih organizacij znotraj lokalne skupnosti. Vpliv občin na področju branja se je izkazal kot izrazit tudi v času epidemije, ko je občanom potrebno omogočiti dostop do čtiva. Ko omogočamo dostop do slednjega, podpiramo in spodbujamo branje, ki je odličen način kakovostnega preživljanja časa v obdobju, ko je gibanje omejeno.

Vesna Horžen, predsednica Združenja splošnih knjižnic je o delu strokovne komisije in projektu Branju prijazna občina povedala: ″Branje spodbuja intelekt, sprošča, širi znanje, izboljšuje osredotočenost, besedni zaklad, pisanje in spomin, spodbuja kritično in analitično razmišljanje, zabava in še mnogo drugih pozitivnih učinkov ima. Naš cilj je, da so vse slovenske občine  branju prijazne. Spodbujanje branja in vlaganje v kulturne, družbene in izobraževalne institucije v lokalni skupnosti so se izkazale za izjemno pomembne ravno v letošnjem letu, ko smo se morali državljani prilagoditi in se osredotočiti na to, kar je na voljo v domačem kraju. ″

 

 

Oglejte si tudi