Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
7°C
JUTRI
20°C
7°C
Oceni objavo

APT predstavlja predstavo Dečki Pavlove ulice

 V nedeljo, 18. oktobra bo v Anton Podbevšek Teatru premiera predstave za otroke od 10. leta starosti naprej ter za odrasle z naslovom Dečki Pavlove ulice, režiserja Matjaža Pograjca. Predstava je nastala po romanu avtorja Ferenca Molnárja z enakim naslovom Dečki Pavlove ulice, dramaturgijo za predstavo pa je prispeval priznani dramaturg Andrej Jaklič.

Mladinski roman madžarskega pisatelja Ferenca Molnárja (1878-1952) Dečki Pavlove ulice je izšel davnega leta 1907. Takoj je postal ne samo domača, madžarska, uspešnica, temveč je bil nemudoma preveden v številne tuje jezike. Dokaz kakovosti ustvarjalnega izziva, ki ga zgodba romana ponuja, so tudi številne odrske in radijske adaptacije ter filmske priredbe. Dramatizacija predstave se osredotoča na izpostavitev in ohranitev ključnih junakov, na njihov notranji razvoj, povezan s konkretnim dogajanjem. Prizadeva si prikazati, da poraz in zmaga ne samo nista nič usodnega, ampak da je bolj usodno, kaj se je kdo iz njiju naučil in kako poraz ali zmaga krepita vse v takšno ali drugačno soočenje vpletene strani. V dramatizaciji izbrani junaki niso zgolj dobri ali slabi, imajo ali nimajo prav, so ali niso na pravi strani. Napetosti, kaj storiti, na katero stran se postaviti, nenehno spraševanje, kaj je in kaj ni prav, so nekaj, s čimer se soočajo vsi.

Andrej Jaklič, dramaturg predstave poudarja simboliko predstave za gledalce, predvsem mlajše javnosti: »Ključno je, da je igra nekaj, kjer so prav vsi udeleženci enaki. Boj, takšen ali drugačen, je enak. Dečki prihajajo iz različnih socialnih okolij, ki jih tudi močno določajo. A ko so v prostoru igre, vsa ta »prtljaga«, to breme določenosti odpade. V igri so lahko le oni sami. Le če so takšni, lahko vzdržijo vse preizkuse, se dokažejo, zmagajo. Igra je tako prostor enakosti, enakovrednosti, igra je najbolj čista oblika druženja. In zato je nujna. Poleg vsega opisanega družbeno aktualnost dokazuje tudi usoda številnih izginjajočih prostorov – skrivališče, igrišče, tabor, štab in ostalo nazadnje zavzame gradbena družba, ki se bo tam odločila zgraditi  vse kaj drugega kot prostor za igranje.«

Predstava bo poleg premierne uprizoritve 18. oktobra ob 19. uri, na voljo še 23., 24., 27. in 28. oktobra, prav tako ob 19. uri.

Oglejte si tudi