V četrtek, 29. septembra je potekal otvoritveni in slavnostni dogodek, v katerem so se organizatorji spomnili vseh devet predhodnih GATUSov. V čustvenih govorih Toneta Hrovata, direktorja Grma – Centra biotehnike in turizma in Slavice Šterk, idejne vodje GATUSa sta se oba spominjala začetkov, stkanih prijateljstev, dobrih kulinaričnih in turističnih tekmovanj med dijaki ter ponos, da projekt še vedno uspešno poteka in si dijaki, mentorji in ravnatelji izmenjujejo dobre prakse, znanja in izkušnje. V imenu MO Novo mesto je spregovoril tudi podžupan Boštjan Grobler, ki je projektu zelo naklonjen, saj se na ta način dijaki, skozi prakso, druženje, izmenjavo različnih znanj in kultur medsebojno bogatijo ter pridobivajo prepotrebne praktične veščine za življenje. Pohvalil je idejno vodjo projekta Slavico Šterk, ki je gonilna sila vseh srečanj in povezovalni člen med gostinsko-turističnimi srednjimi šolami.
V petek, 30. septembra sta potekala tekmovanja v strežbi in turizmu. V strežbi se je pomerilo 11 šol. Dijaki so pripravljali sadno zelenjavni smoothie kot pijačo dobrodošlice za dva gosta, drugi hladno začetno jed iz piščančjih prs in nabora živil po recepturi, tretji pa svečano omizje na temo poslovno kosilo ter poskrbel za ustrezno predstavitev in postrežbo vina iz vinorodne dežele Posavje. Najbolj so se izkazali dijaki iz Radovljice, ki so prejeli zlato priznanje, za njimi so se uvrstili še dijaki iz Beograda, Opatije in Osijeka.
Dijaki, smer turizem so se ukvarjali z dobrim počutjem gosta pod delovnim naslovom Očistimo telo in se uravnovesimo z novo energijo. Na samem srečanju so morali navdušiti poslušalce in komisijo s predstavitvijo tridnevnega turističnega aranžmaja, izvirnim turističnim spominkom in zloženko. Med 13 šolami so prvo mesto zasedeli dijaki iz Beograda. Zlato so prejeli tudi dijaki iz Banjaluke, Radovljice in Opatije.
Zagotovo pa je za širšo javnost bilo najprivlačnejše tekmovanje 1. oktobra na Glavnem trgu pred Hišo kulinarike in turizma, kjer je tekmovalo enajstih ekip kuharjev, ki so pripravljali tradicionalno jed iz mlade govedine za glavno jed in restavracijsko sladico iz jabolk. Krožnik, ki je najbolj prepričal komisijo so pripravili dijaki iz Beograda. Zlato priznanje pa je šlo še v Radovljico, Maribor in Osijek.
Dijaki Srednje šole za gostinstvo in turizem Novo mesto so v vseh treh disciplinah prejeli srebrno priznanje. Svečana razglasitev in podelitev priznanj je potekala v restavraciji Term Šmarješke Toplice.
Najuspešnejša šola letošnjega srečanja je Srednja šola za gostinstvo in turizem iz Radovljice.
Naslednji GATUS 2023 bo v Ohridu v Severni Makedoniji.
Fotografije: arhiv Srednje šole za gostinstvo in turizem Novo mesto, fotografinja: Tatjana Grozdanović