Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
7°C
JUTRI
20°C
7°C
Oceni objavo

Začenja se komunalno opremljanje poslovno industrijske cone Cikava

Župan Gregor Macedoni je včeraj pred poslopjem podjetja Tabakum na Cikavi s članom uprave izbranega izvajalca del CGP d. d. Edom Škufco podpisal pogodbo za komunalno opremljanje poslovno industrijske cone Cikava. Za projekt v skupni vrednosti nekaj več kot 2,9 milijona evrov (z DDV) je Mestna občina Novo mesto uspešno pridobila evropsko in državno sofinanciranje v skupni višini 2,3 milijona evrov. Uvedba v delo bo v teh dneh, prva faza pa bo predvidoma zaključena do maja prihodne leto. Po gospodarskih conah Brezovica in Livada s tem projektom Mestna občina Novo mesto nadaljuje s tretjo celovito prenovo gospodarskih con in s tem zagotavlja infrastrukturo, ki omogoča nadaljnji razvoj malim in srednjim podjetjem.

Ureditev poslovno industrijske cone na Cikavi zadeva dve fazi; v prvi gre za razširitev obstoječe ceste ter rekonstrukcijo obstoječega meteornega kanala med objektoma na Podbevškovi ulici 5 in 7. Med gospodarskim objektom Medle d.o.o. do izliva v potok Šajser bosta poleg rekonstrukcije potekali izgradnja nove meteorne kanalizacije in rekonstrukcija fekalnega kanala.

Kot je na podpisu pogodbe izpostavil župan Mestne občine Novo mesto Gregor Macedoni, ima poslovno industrijska cona Cikava velik potencial v zaledju, hkrati pa v to območje prihaja tretja razvojna os, zato je bilo nujna nadgradnja obstoječe infrastrukture: »Projekt bo rešil problematiko kanalizacijskih vodov, prav s to infrastrukturo pa pripravljamo primerno podlago za bodoče investicije v coni, ki je danes pozidana šele med dvajsetimi in tridesetimi odstotki.«

Mestna občina Novo mesto trenutno izvaja aktivnosti za pridobitev dovoljenj za izvedbo nadaljnjih faz. V planu je izvedba druge faze ceste 2, izvedba ceste 1 v dolžini enega kilometra, ki bo potekala vzporedno z novo tretjo razvojno osjo od novega priključka Cikava do novega priključka Osredek ter cesto 8, ki bo predstavljala nov uvoz v cono Cikava. Goce Tasev, direktor podjetja Tabakum, ki je eno prvih delujočih v coni Cikava,  je poudaril velik pomen naložbe za optimalno poslovanje v coni, v kateri je zaradi meteornih voda pogosto prihajalo do neprijetnih situacij: »Verjamem, da se bo s to investicijo zadeva vendarle uredila tako, kot je potrebno.«

Operacijo delno financira Evropska unija, in sicer iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Operacija se izvaja v okviru "Operativnega programa za izvajanje Evropske kohezijske politike v obdobju 2014-2020", dobrih 580.000 evrov oz. 25 % je deleža iz državnega proračuna, podpora Evropske unije pa znaša nekaj več kot 1.752.000 evrov.  

Oglejte si tudi