Logo MojaObčina.si
JUTRI
14°C
2°C
PON.
11°C
1°C
Oceni objavo

V Novem mestu kmalu butik ponovne uporabe Stara šola

Predvidoma v juniju se v Novo mesto, natančneje v mestnem jedru odpira butik ponovne uporabe Stara šola, ki ga vodi Zavod KNOF. Gre za trgovino podarjenih produktov, ki se od klasičnih “secondhand” trgovin po Sloveniji razlikuje po tem, da izdelki, ki se prodajajo v trgovini, ne prihajajo iz tujine, temveč iz lokalnega okolja. S to, za slovenske razmere inovativno idejo, so ustvarili prostor, kjer se spoštujejo principi, ki govorijo o nujnosti krožnega gospodarstva, prostor, v katerem se zavedajo trajnostni, kaj je trajnost in kjer sprejemamo in prodajamo rabljene izdelke ter s tem zmanjšamo količine odloženih odpadkov.

V sklopu svetovnega dneva Zemlje predstavljamo Staro šolo, ki bo na področju krožnega gospodarstva in varovanja okolja za občane pomembna pridobitev.

V svojih butikih zbirajo, pregledujejo, obnavljajo in prodajajo rabljene predmete, ustvarjajo nove izdelke in organizirajo predavanja ter kreativne delavnice iz ponovne uporabe. Tako podaljšujejo življenjsko dobo uporabnim izdelkom, da ti ne končajo prehitro na odlagališču. V sklopu Zavoda KNOF delujejo takšne trgovine že v Litiji, Sevnici, Brežicah in v Krškem.

Blagovna znamka Stara šola ponuja tako vsakdanja oblačila kot tudi poslovne “outfite” in dizajnerske kose priznanih blagovnih znamk kot so Labod, Mura, Guess, Max Mara in druge. Med pestro ponudbo se bodo našli tudi zakladi za vse, ki se želijo izraziti skozi originalen stil in tudi za poznavalce, ki iščejo edinstvene, zbirateljske ali vintage kose. V naših butikih bodo tako lahko našli nekaj zase vsi, ki želijo ugodno zamenjati svojo garderobo in hkrati prispevati k lepši, čistejši prihodnosti.  Ob oblačilih bodo v butiku na voljo tudi uporabni ter dekorativni predmeti (svetila, vintage jedilni servisi, kristalni kozarci, knjige…), med katerimi bo vsak dom lahko našel tisti poseben kos, ki bo lepšal vsakdan. 

V Zavodu KNOF jih vodi vizija trajnosti in krožnega gospodarstva*, ki podpira povezano skupnost in nova, zelena delovna mesta. Ravno zato bodo, predvidoma v juniju 2021, odprli vrata butika v Novem mestu. Stara šola Novo mesto se bo nahajala na idilični lokaciji ob starem mostu, na Glavnem trgu 17. Našli jih boste v pritličju stavbe, kjer je pred časom delovala trgovina s čaji – Čajarna. Nekoliko zrelejši se bodo spomnili sredine prejšnjega stoletja, ko se je tam nahajala trgovina s tekstilom Krojač. Tudi tako bodo povezali preteklost v lepšo prihodnost.

Pomen trajnostnih produktov

Življenjski slog, ki spodbuja krožno gospodarstvo, trajnostne načine proizvodnje in stremi k življenju z brez ali s čim manj odpadki (zero waste*) je nastal na podlagi trenda, ki je še posebej priljubljen med mladimi. Mladi se namreč vse bolj zavedajo pomena čistega okolja, kar so pokazali z lanskimi okolijskimi demonstracijami po vsem svetu. Na lestvici zmanjševanja odpadkov (RRR model) je »refuse«–odkloni, pred »reuse«-ponovno uporabi in »recycle«-recikliraj, vendar je še vedno premalo akcij in medijskih objav, ki bi spodbujale k premisleku o potrošniških navadah, ki jih imamo. Kot zanimivost: za obdobje Velike noči se na svetu izdela okoli 90 milijonov čokoladnih jajčk. Koliko je še čisto neuporabnih stvari, ki jih kupimo, ker so “poceni” in “luštkane”?

Kot posamezniki lahko z majhnimi koraki veliko spremenimo. Včasih je dovolj, da soseda poučimo zakaj je tako pomembno ločevati odpadke, da se odpravimo na obisk s kolesom, ali pa kupimo second-hand (rabljen) pulover, ki je letos spet v trendu. Bodimo originalni in trajnostni. Zdaj je na srečo tudi to v trendu.

Si želite več informacij? Najdete jih na njihovi spletni strani.

Krožno gospodarstvo je način organizacije proizvodnje in potrošnje, ki temelji na delitvi, ponovni uporabi, popravilu, prenovi in recikliranju obstoječih materialov in izdelkov, kakor dolgo je to mogoče. S tem se življenjska doba izdelkov podaljšuje, zmanjšuje pa količina odpadkov. Ko izdelek pride do konca svoje življenjske poti, se materiale, iz katerega je izdelan, v največji možni meri obdrži v gospodarstvu. Tako se jih lahko s pridom vedno znova ponovno uporabi, kar še dodatno ustvarja vrednost. (Vir: Evropski parlament).

Zero Waste pomeni ohranjanje vseh virov skozi odgovorno proizvodnjo, potrošnjo, ponovno uporabo in izrabo izdelkov, embalaže in snovi, brez sežiganja in izpustov v zemljo, vodo ali zrak, ki bi lahko ogrozili zdravje ekosistemov ali ljudi. (Vir: Ekologi brez meja /Zero Waste Slovenija).

Oglejte si tudi