Logo MojaObčina.si

Novo mesto

DANES
18°C
11°C
JUTRI
20°C
10°C

Zaključek Evropskega tedna mobilnosti in tradicionalni Dan brez avtomobila

Ob zaključku Evropskega tedna mobilnosti smo včeraj na Glavni trgu izvedli dogodek Dan brez avtomobila, ki je vsako leto odlično obiskan s strani različnih starostnih skupin, ki se preizkusijo na številnih animacijskih napravah, tekmovanjih v kolesarskih veščinah, nagradnih igrah, izobraževalnih delavnicah in ostalih družbeno zanimivih aktivnostih, ki spodbujajo in krepijo trajnostno mobilnost. Pri dogodku so sodelovali tudi gostinski ponudniki v mestnem jedru, ki so tudi letos zagotovili ugodnosti v času ETM, prav tako športne trgovine, društva, klubi, organizacije in posamezniki, ki vsak na svojem področju skrbijo za spodbujanje trajnostne mobilnosti v naši občini in širše.

Po kratekem pozdravu župana Gregorja Macedonija je sledil plesni nastop Plesnega studia Novo mesto, nato pa razporeditev osnovnošolskih in vrtčevskih oddelkov po različnih stojnicah, ki so nato krožili po prizorišču. Na ogled je bilo gasilsko vozilo, policijski motor, obiskovalci so lahko obnovili postopke oživljanja, pri TIC NovoMesto se seznanili z uporabo in izposojo koles GoNM ter opravili registracijo. Potekale so tudi številne nagradne igre in animacije: med drugim so potekala tekmovanja v menjavi zračnic, v poznavanju prve pomoči in v gasilskih veščinah s PGD Šmihel. Z ženskim odbojkarskim klubom TPV Volley so se lahko najmlajši preizkusili v odbojkarskih veščinah, Policijska postaja Novo mesto pa je predstavila preventivne ukrepe na področju zlorabe drog. Različne aktivnosti so pripravili še iz Društva Naturo, Športnega društva Novo mesto, Kluba ljubiteljev psov, Radia Krka, ter na stojnici Brain o brain.

Tradicionalno se je z ustvarjalnimi delavnicami dogajanju pridružilo Društvo za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto (DRPD), s predstavitvijo kolesarske opreme in nasveti pa so sodelovala številna kolesarska društva in podjetja (JB Center Novo mesto, JB team Novo mesto in RideMe). Svoje dejavnosti je predstavila tudi Skupna občina uprava občin Dolenjske v okviru Medobčinske redarske službe. Člani Pohodniškega društva Novo mesto in PD Krka Novo mesto pa so vsem obiskovalcem predstavili svoje dejavnosti v okviru različnih sekcij.

Poleg ogledov stojnic so si udeleženci dogodka lahko ogledali razstavo likovnih del učencev OŠ Drska, ki so ustvarjali na Dnevu odprtih ateljejev. V sklopu dogodka pa je potekalo tudi srečanje mladih literatov, ki so ustvarjali svoja dela na temo Javni potniški promet nekoč in danes. 

Vsi dogodki in aktivnosti so potekali v skladu s priporočili Nacionalnega inštituta za javno zdravje in ukrepi za preprečevanje širjenja COVID-19.

Všečkaj objavo


Oceni objavo


Oglejte si tudi