Logo MojaObčina.si
JUTRI
20°C
7°C
SOB.
26°C
5°C
Oceni objavo

Evropski teden mobilnosti 2020 v Novem mestu

Čeprav je letos naš vsakdan dodobra pretresla epidemija COVID-19, se v skladu z ukrepi in priporočili Nacionalnega inštituta za javno zdravje, Mestna občina Novo mesto tudi letos pridružuje Evropskemu tednu mobilnosti (ETM), ki vsako leto poteka od 16. do 22. septembra in predstavlja najbolj razširjeno kampanjo za trajnostno mobilnost na svetu. V okviru letošnjega ETM načrtujemo številne aktivnosti z namenom spodbujanja spremembe mobilnostih navad, uvedbe in promocije trajnostnih prometnih ukrepov. Čeprav naša prizadevanja na tem področju potekajo vse leto, bo vrhunec dogajanja zopet v času ETM, ki se bo zaključil z Dnevom brez avtomobila na Glavnem trgu.

Osrednja tema letošnjega ETM povzema slogan »Izberi čistejši način prevoza«, saj je letos v ospredju mobilnost z manj onesnaževanja. Aktivnosti za spodbujanje in ozaveščanje občanov o pomenu trajnostne mobilnosti za kakovost bivanja, zdravja in okolja smo letos razdelili na tri glavne sklope: Pešbus, Park(irni) dan in Vključevanje lokalnega gospodarstva v promocijske aktivnosti ETM 2020.

Program ETM 2020 aktivnosti je naslednji: 

  • BREZPLAČNA VOŽNJA Z MESTNIMI AVTOBUSI
  • KAMPANJA »S KOLESOM ALI PEŠ V SLUŽBO«
  • LITERARNI NATEČAJ ZA OSNOVNE ŠOLE: JAVNI POTNIŠKI PROMET NEKOČ IN DANES
  • PROJEKT RIDE ME: VODENE TURE 'PO MESTU'

Z namenom spodbujanja trajnostnih prometnih ukrepov tudi letos septembra v sklopu ETM tradicionalno omogočamo brezplačno vožnjo z mestnimi avtobusi na vseh linijah. Letošnja novost Evropskega tedna mobilnosti je kampanja "S kolesom ali peš v službo", s katero smo spodbudili novomeška podjetja, da od 14. do 25. septembra vodijo evidenco o številu zaposlenih, ki se za prihod v službo odločajo za čistejše načine mobilnosti. Osrednjo temo letošnjega ETM povzema slogan »Izberi čistejši način prevoza«, ki smo ga povezali tudi z literarnim ustvarjanjem. V okviru letošnjega ETM bomo tako v sodelovanju z Javnim skladom Republike Slovenije za kulturne dejavnosti, območno izpostavo Novo mesto organizirali literarni natečaj pod naslovom Javni potniški promet nekoč in danes. Osnovnošolci imajo čas do 11. septembra, da pošljejo svoja literarna dela v obliki pesmi ali proznih besedil, ko bo gradivo pregledala strokovna komisija v sestavi dr. Jožica Jožef Beg, Klavdija Kotar in Jadranka Matić Zupančič. Nagrade najboljšim bodo podeljene na srečanju mladih literatov, ki bo potekalo v torek, 22. septembra 2020, od 10. do 12. ure v Parku Rastoče knjige pri Knjižnici Mirana Jarca. Pri projektu RideMe pa pripravljajo organizirane vodene ture ˝Po mestu˝ z električnimi kolesi, kjer bo poudarek na medgeneracijskem druženju, ko bodo stari starši vnuke peljali na 'en krog' okoli Novega mesta.

Sreda, 16. september – petek, 20. september

  • PEŠBUS

Projekt organiziranega pešačenja v šolo Pešbus poteka že četrto leto zapored in je med novomeškimi otroki zelo priljubljen. Več kot 240 otrok je v spremstvu staršev in prostovoljcev Društva za razvoj prostovoljnega dela Novo mesto (DRPD) na Pešbusu pešačilo že maja, v času ETM pa se projekt nadaljuje na OŠ Grm, OŠ Drska in OŠ Otočec. Letos je naš glavni cilj vključiti še kakšno osnovno šolo.

Sreda, 16. september – torek, 22. september

  • PARK(IRNI) DAN: SKUPNI PROSTOR

Društvo Est=etika bo tudi letos organiziralo Park(irni) dan, ko bo v času Evropskega tedna mobilnosti tri parkirne prostore (na križišču med Glavnim in Novim trgom)  zasedla z mobilnim urbanim pohištvom t.i. Urbanim kovčkom. Aktivnosti se bodo izvajale pod naslovom Skupni prostor, dogodki pa bodo ponujali možnost dialoga s prebivalci na temo trajnostne mobilnosti, kakovosti življenja v mestu in aktualne prometne problematike. Urbano pohištvo bo na zazelenelem prostoru stalo kot intervencija in bo omogočalo samostojno alternativno rabo prostora (oddih, druženje itd.). Tri enkratne delavnice (izdeleva grafita, saditev cvetja in zelenjave v korita, tisk različnih sloganov na ekološke vrečke. Poleg treh enkratnih dogodkov bo na lokaciji stalno prisoten program, za potrebe katerega se bodo člani povezali z lokalnimi nevladnimi organizacijami (Društvo paraplegikov Dolenjske, Bele krajine in Posavja, Novomeška kolesarska mreža, Pešfolk).  

Sreda, 16. september

  • KOLESARSKI IZLET ZA STAREJŠE S KOLESI GoNm

Kolesa GoNm so med Novomeščani vse bolj priljubljena. Danes se vse več starejših odloča za izbiro koles, zato jim želimo še približati sistem izposoje GoNm in njegove uporabe. Tako bo predstavljen priljubljen sistem za izposojo koles GoNm, ki se je v treh letih razširil na že 15 postaj s kar 75 kolesi, od tega 45 električnih, ki omogočajo lažje premagovanje razdalj. Vabimo vas na voden kolesarski izlet z mestnimi kolesi GoNm po okolici Novega mesta, kjer boste lahko spoznali nove skrite kotičke in se seznanili s sistemom izposoje.

Četrtek, 17. september

  • POHOD S POHODNIŠKIM DRUŠTVOM NOVO MESTO
  • DAN ODPRTIH ATELJEJEV

Pohodniško društvo Novo mesto pripravlja Pohod po Novem mestu za vse generacije, s štartom in ciljem na Glavnem trgu. Vabljeni, da s skupnim druženjem spoznamo zanimive kotičke Novega mesta, ki so le nekaj korakov stran. Pohod bo trajal približno dve uri. V sodelovanju z Javnim skladom Republike Slovenije za kulturne dejavnosti, območno izpostavo Novo mesto (JSKD Novo mesto) vabimo osnovnošolce k sodelovanju na Dnevu odprtih ateljejev. Ustvarjanje bo potekalo po skupinah in se bo selilo na različne lokacije; pri mestni hiši na Glavnem trgu, pred Kulturnim centrom Janeza Trdine in v Parku Rastoče knjige pri Knjižnici Mirana Jarca. Otroci se bodo seznanili z različnimi risarskimi in slikarskimi tehnikami ter reciklažo papirja in uporabo le tega v uporabni umetnosti. Evropski teden mobilnosti vsako leto zaključimo z osrednjo prireditvijo Dan brez avtomobila, kjer bomo podelili priznanja in otvorili priložnostno razstavo. Mentorji ateljejev bodo slikar Jože Kotar, ilustrator Peter Škerl, arhitektka Natalija Zanoški in oblikovalec Predrag Dobrijevič.

Petek, 18. september

  • PEŠ V ŠOLO

Dijaki Srednje strojne šole Novo mesto na čelu z ravnateljem se bodo že tretje leto zapored podali peš v šolo. Na pot se bodo odpravili iz dveh smeri: iz Šentjerneja in iz Dolenjskih Toplic v zgodnjih jutranjih urah. Predvideni odhod je okrog 4. ure zjutraj. Skupina dijakov in profesorjev iz obeh smeri se bo predvidoma ob 8. uri združila na Glavnem trgu pred Rotovžem in nato skupaj krenila k pouku.

Ponedeljek, 21. september

  • TEKMOVANJE V KOLESARSKIH VEŠČINAH

V sodelovanju s Kolesarskim društvom Raketa in društvom Vezalka se bodo osnovnošolci lahko preizkusili v kolesarskih veščinah na priljubljenem pump tracku. Najboljša šola bo osvojila tudi simbolično nagrado.

Torek, 22. september

  • DAN BREZ AVTOMOBILA

Glavni trg, od 9. do 13. ure

Ob zaključku Evropskega tedna mobilnosti načrtujemo izvedbo dogodka Dan brez avtomobila, ki je vsako leto odlično obiskan s strani različnih starostnih skupin, ki se preizkusijo na številnih animacijskih napravah, tekmovanjih v kolesarskih veščinah, nagradnih igrah, izobraževalnih delavnicah in ostalih družbeno zanimivih aktivnostih, ki spodbujajo in krepijo trajnostno mobilnost. Pri dogodku sodelujejo tudi gostinski ponudniki v mestnem jedru, ki bodo tudi letos zagotovili ugodnosti v času ETM, prav tako športne trgovine, društva, klube, organizacije in posameznike, ki vsak na svojem področju skrbijo za spodbujanje trajnostne mobilnosti v naši občini in širše.

Vsi dogodki in aktivnosti bodo potekali v skladu s priporočili Nacionalnega inštituta za javno zdravje in ukrepi za preprečevanje širjenja COVID-19.

info@care4climate.si
www.care4climate.si

LIFE IP CARE4CLIMATE (LIFE17 IPC/SI/000007) je integralni projekt, sofinanciran s sredstvi evropskega programa LIFE, sredstev Sklada za podnebne spremembe in sredstvi partnerjev projekta.

 

Oglejte si tudi