Logo MojaObčina.si
JUTRI
20°C
7°C
SOB.
26°C
5°C
Oceni objavo

Evropski teden mobilnosti 2019 v Novem mestu

V času Evropskega tedna mobilnosti (ETM), ki pod geslom »Gremo peš!« poteka od 16. do 22. septembra, vas vabimo na številne izobraževalne, športne in družbeno zanimive aktivnosti z namenom spodbujanja spremembe mobilnostih navad, uvedbe in promocije trajnostnih prometnih ukrepov. Številna prizadevanja na tem področju sicer potekajo vse leto, vrhunec dogajanja pa je ravno v času ETM, ki se bo zaključil z Dnevom brez avtomobila na Glavnem trgu.

Program Evropskega tedna mobilnosti 2019 v Mestni občini Novo mesto:  ETM - Program 2019 - Novo mesto.pdf

 

EVROPSKI TEDEN MOBILNOSTI 2019 Novo mesto

September 2019

BREZPLAČNA VOŽNJA Z MESTNIMI AVTOBUSI

BREZPLAČNA IZPOSOJA KOLES NA TIC-U NOVO MESTO

PREDSTAVITEV KOLES GoNm V OSNOVNIH ŠOLAH

Z namenom spodbujanja trajnostnih prometnih ukrepov tudi letos septembra v sklopu ETM tradicionalno omogočamo brezplačno vožnjo z mestnimi avtobusi na vseh linijah. Ves mesec so na Turistično informacijskem centru Novo mesto na Glavnem trgu na voljo tudi kolesa za brezplačno izposojo. Ker želimo k uporabi trajnostnih oblik mobilnosti spodbujati že najmlajše, bo septembra po novomeških osnovnih šolah potekala predstavitev sistema in koles GoNm, ki smo ga letos razširili z devetimi novimi postajami in petinštiridesetimi električnimi kolesi.

 

 

 

Ponedeljek, 16. september – petek, 20. september

PEŠBUS

Projekt organiziranega pešačenja v šolo Pešbus poteka že tretje leto zapored in je med novomeškimi otroki zelo priljubljen. Več kot 140 otrok je v spremstvu staršev in prostovoljcev Društva za razvoj prostovoljnega dela Novo mesto (DRPD) na Pešbusu pešačilo že maja, v času ETM pa se projekt nadaljuje na OŠ Grm, OŠ Drska in OŠ Otočec. Veseli nas dejstvo, da je projekt odlično zaživel, saj šole opažajo, da vse več otrok pešači v šolo tudi med letom in ne samo v času organizirane hoje v sklopu projekta.

 

Torek, 17. september

REGIJSKI POSVET »S HOJO DO ZDRAVJA«

Trebnje, Goliev trg 1,  ob 8. uri

V Trebnjem bo v torek, 17. septembra, od 8. do 12. ure potekal regijski posvet »S hojo do zdravja«, na katerem bodo aktivnosti v novomeški občini na tem področju predstavili tudi naši predstavniki. Občina se sicer redno udeležuje vsakoletnih regijskih posvetov z namenom pridobivanja izkušenj in izmenjave mnenj med ostalimi občinami ter z željo po sledenju trendom in novostim na trajnostnem področju.

 

Sreda, 18. september

KOLESARSKI IZLET ZA STAREJŠE S KOLESI GoNm

Glavni trg, ob 9. uri

Prijave: Rado Trifković (radonevara@gmail.com)

Kolesa GoNm so med Novomeščani vse bolj priljubljena, saj jih uporablja že okoli 500 registriranih uporabnikov. Letos smo sistem razširili z devetimi novimi postajami, na skupno štirinajstih postajah pa je na voljo tudi petinštirideset električnih koles, ki omogočajo še lažje premagovanje daljših razdalj. Način uporabe koles želimo približati tudi starejšim, zato vas vabimo na voden kolesarski izlet s kolesi GoNm po okolici Novega mesta. Iz Glavnega trga se bomo ob 9. uri podali čez Župančičevo sprehajališče do Olimpijskega centra Novo mesto v Češči vasi. Izlet bo skupaj s postanki in predvidenim ogledom vadbenega centra in konjušnice trajal od 2 do 3 ure. Zaželene so prijave na radonevara@gmail.com.

 

Četrtek, 19. september

POHOD S POHODNIŠKIM DRUŠTVOM NOVO MESTO

Glavni trg, rotovž, ob 17. uri

Prijave: Anton Markovič  (031 634 135, tone@tomas.si)

Pohodniško društvo  Novo mesto pripravlja v četrtek, 19. septembra, ob 17. uri pohod po Novem mestu za vse generacije, s štartom in ciljem na Glavnem trgu. Vabljeni, da s skupnim druženjem spoznamo zanimive kotičke Novega mesta, ki so le nekaj korakov stran. Pohod se bo začel na Glavnem trgu, od koder bi se po Župančičevem sprehajališču odpravili do Loke in nato naprej do izliva Težke vode v Krko. Pot bi nadaljevali po stezi pod šmihelskim pokopališčem do Doma starejših občanov, kjer bi se po krajšem odmoru, odpravili do gradu Grm in se po Trdinovi ulici vrnili na izhodišče. Pohod bo trajal približno 2 uri. Prijave na pohod pri Antonu Markoviču na 031 634 135, tone@tomas.si).

 

Petek, 20. september

DAN BREZ AVTOMOBILA

Glavni trg, ob 9. uri

Vsakoletni dogodek Dan brez avtomobila je v Novem mestu odlično obiskan s strani različnih starostnih skupin, predvsem pa se ga udeležijo vrtičkarji, šolarji, dijaki, ki se preizkusijo na številnih animacijskih napravah, izobraževalnih delavnicah in ostalih družbeno zanimivih aktivnostih, ki spodbujajo trajnostno mobilnost in doprinesejo k osveščanju na tem področju in k širšemu znanju o varnosti v prometu. V sodelovanju s številnimi društvi in organizacijami tudi letos pripravljamo pester program dogajanja za vse generacije.

Za ogled bosta na voljo reševalno in gasilsko vozilo, obiskovalci boste lahko obnovili postopke oživljanja, se pri TIC Novo mesto seznanili z uporabo in izposojo koles GoNm ter opravili registracijo. Potekale bodo številne nagradne igre in animacije: med drugim bodo potekala tekmovanja v menjavi zračnic, v poznavanju prve pomoči  in v gasilskih veščinah s PGD Šmihel. Policijska postaja Novo mesto bo predstavila preventivne ukrepe na področju zlorabe drog, pridružili se nam bodo tudi policijski pes in konjeniška policijska enota.

Mestna igralnica Juhuhulica pripravlja animacijo in igre za najmlajše, tradicionalno se bo z ustvarjalnimi delavnicami dogajanju pridružilo tudi Društvo za razvoj prostovoljnega dela (DRPD), s predstavitvijo kolesarske opreme in nasveti bodo sodelovala številna kolesarska društva in podjetja (KK Adria mobil, Trgovina Smole, Društvo JB team), preizkusili boste lahko naletno težo in silo na »zaletavčku« in priložnostno zaplesali s Plesnim studiem Novo mesto. Nacionalni inštitut za javno zdravje pripravlja poligon za preizkus gimnastičnih zmožnosti, KK Žoltasti Troti košarkarski spretnosti poligon, ekipa Društva Naturo pa na igrišču na Drski organizira igralni dan, ki pa ga bodo soustvarjali tudi na Glavnem trgu.

S svojimi aktivnostmi se bodo predstavili tudi Rdeči križ, Europe direct Novo mesto, prehospitalne enote Novo mesto in ostale organizacije. Za učence oddaljenih šol bomo organizirali brezplačni avtobusni prevoz na prizorišče.

Oglejte si tudi