Logo MojaObčina.si
JUTRI
15°C
3°C
SOB.
21°C
4°C
Oceni objavo

V teh dneh bo stekla energetska prenova sedmih javnih objektov MoNm

Župan Gregor Macedoni je 29.6.2021 na rotovžu podpisal pogodbe z izvajalci pri drugem sklopu energetskih sanacij objektov v lasti Mestne občine Novo mesto. Podpisa sta se udeležila Miran Mihalič, direktor podjetja Adaptacije – Vzdrževanje d.o.o. in Drago Muhič, direktor podjetja GPI Tehnika d.o.o., v prihodnjih dneh sledi še podpis s Stjepanom Jarnevićem, direktorjem podjetja TGH d.o.o., in sicer za prenovo prostorov Dolenjskega muzeja v Drgančevju. Skupna vrednost sedmih objektov, ki bodo deležni sanacije, znaša 1.824.000 evrov brez DDV, dobro polovico bo prispevala občina, nekaj več kot 814.000 evrov finančnih sredstev pa je MoNm uspešno pridobila v okviru Operativnega programa Evropske kohezijske politike za obdobje 2014 – 2020.

Uvedba v delo pri vseh projektih bo v prihodnjih dneh, dela pa se bodo zaključila v štirih mesecih. Med projekti je zaradi poletnih počitnic prioritetna sanacija Osnovne šole Stopiče. Drago Muhič, direktor podjetja GPI Tehnika d.o.o., pri katerem bodo poskrbeli za sanacijo OŠ Stopiče, je povedal, da je sanacija tega objekta med zahtevnejšimi projekti, tako zaradi rokov dobave, kot tudi samega dela. Župan Gregor Macedoni je na podpisu pogodbe izpostavil, da so vsi cilji uprti v to, da se še pred prvim septembrom zaključijo vsa dela pri OŠ Stopiče, vsi ostali projekti, ki bodo tekli vzporedno, pa bodo zaključeni v jeseni do predvidenih rokov.

V okviru javnega razpisa za sofinanciranje energetske prenove stavb v lasti in rabi občin v letih 2021, 2022 in 2023 (krajše JOB 2021) bodo sicer v drugem sklopu prenov energetske sanacije deležne še občinska stavba na Seidlovi cesti 1, poslovno-stanovanjski kompleks na Rozmanovi ulici 10, stavba uprave in muzeja novejše zgodovine v Dolenjskem muzeju, prostori, v katerih se nahaja muzejska zbirka IMV Dolenjskega muzeja v Drgančevju, prostori Mladinskega centra Oton na Loki in Športni park Portoval. S tem se nadaljuje celovita energetska prenova javnih objektov v Mestni občini Novo mesto. V prvem sklopu je bilo v letih 2016 in 2017 z inovativnim modelom javno-zasebnega partnerstva delno oz. v celoti prenovljenih 27 objektov.

Na občinski stavbi se bo izvajala sanacija ogrevalnega in ohlajevalnega sistema z novim cevnim razvodom in vgradnjo konvektorjev, sanacija kotlovnice z vgradnjo toplotne črpalke in kaskadnih plinskih grelnikov in sanacija razsvetljave z vgradnjo novih LED svetil. V sklopu sanacije poslovno-stanovanjskega kompleksa na Rozmanovi ulici 10 bodo toplotno izolirali fasado, del tlakov, streho, zamenjali bodo tudi kritino in stavbno pohištvo, stavba uprave in muzeja novejše zgodovine v Dolenjskem muzeju bo deležna zamenjave stavbnega pohištva, energetska sanacija objekta Mladinskega centra Oton na Loki bo zajemala toplotno izolacijo fasade, strehe in zamenjavo kritine, sanacijo ogrevalnega sistema z vgradnjo toplotne črpalke in sanacijo razsvetljave z vgradnjo novih LED svetil. Sanacija objekta Športni park Portoval predvideva toplotno izolacijo fasade, strehe in zamenjavo kritine, sanacijo ogrevalnega sistema z vgradnjo toplotne črpalke in plinske kotlovnice, zamenjavo stavbnega pohištva in sanacijo razsvetljave z vgradnjo novih LED svetil. Objekt OŠ Stopiče bo imel izboljšano toplotno izolacijo fasade in strehe, zamenjali bodo tudi kritino in stavbno pohištvo ter vgradili nova LED svetila. Prostori, v katerih se nahaja muzejska zbirka IMV Dolenjskega muzeja v Drgančevju bodo prav tako deležni toplotne izolacije fasade in strehe ter zamenjave kritine, sanacije ogrevalnega sistema z vgradnjo toplotne črpalke in zamenjavo stavbnega pohištva.

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Kohezijskega sklada. Operacija se izvaja v okviru »Operativnega programa Evropske kohezijske politike za obdobje 2014– 2020«.

Oglejte si tudi