Logo MojaObčina.si
DANES
13°C
2°C
JUTRI
13°C
0°C
Oceni objavo

Zdravje v občini 2020

Spoštovani,

Veseli nas, da so publikacije Zdravje v občini, ki jih na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje letos objavljamo že peto leto, naletele na tako dober sprejem pri vas županih in vaših sodelavcih, medijih in ne nazadnje pri prebivalcih slovenskih občin. V marsikateri občini smo s tem spodbudili ne samo razpravo o zdravem življenjskem slogu, ampak tudi pripravo akcijskih načrtov in izvedbo aktivnosti za izboljšanje zdravja občanov.

Tudi letos smo pripravili podrobne informacije o zdravju prebivalcev za vsako od 212 občin. Kot aktualno javnozdravstveno vsebino, ki jo objavljamo v osrednjem delu publikacij, smo izbrali tematiko neželenih vplivov konoplje in pripravkov iz nje (marihuane, hašiša, hašiševega olja) na zdravje.

V sodelovanju s projektom Zlati kamen smo letos prvič podelili nagrado občini, ki je prepoznala zdravje kot pomembno vrednoto in je izstopala z aktivnostmi za izboljšanje zdravja svojih prebivalcev. Naziv Občina zdravja je prejela občina Tolmin. O podrobnostih izbora in podelitve ter občinah, ki so prišle v ožji izbor si lahko preberete tukaj.

Prilagamo publikacijo Zdravje v občini 2020 za vašo občino. Posodobljene podatke, kartografske prikaze, primerjave kazalnikov med območji in druge zanimive vsebine si lahko ogledate na spletni strani obcine.nijz.si v zavihku 2020.

Upamo, da bodo prikazani podatki še naprej vzpodbuda za različne aktivnosti, ki jih za zdravje prebivalcev z različnimi deležniki izvajate na lokalnem nivoju.

Za dodatne informacije se lahko obrnete na Domna Kralja (domen.kralj@nijz.si) na območni enoti Celje Nacionalnega inštituta za javno zdravje, ki vam lahko pomaga pri interpretaciji podatkov in iskanju učinkovitih ukrepov.

Z lepimi pozdravi,

Prim. Nuša Konec Juričič, dr. med., specialistka javnega zdravja

Vodja skupine za nenalezljive bolezni OE NIJZ in Domen Kralj, mag. psihologije

Dokumenti, priloge: Nazarje

Oglejte si tudi