Logo MojaObčina.si
DANES
8°C
5°C
JUTRI
9°C
4°C
Oceni objavo

Strokovni delavci vrtca Nazarje tudi med zaprtjem vzgojno varstvenih ustanov v pomoč staršem svojih varovancev

V mesecu marcu, ko je bila razglašena epidemija zaradi razširjenosti korona virusa, smo zaradi ukrepov zajezitve in preprečitve širjenja le tega, zaprli tudi vrtce. Starši so tako čez noč ostali brez varstva za svoje otroke. Strokovni delavci se zavedamo, da moramo tudi v takih situacijah vedno pomagati staršem po najboljših močeh, saj je težko, sploh tiste najmlajše za ves dan zaposliti in motivirati, sploh pa v času, ko se ne morejo družiti niti z vrstniki ali pa oditi na otroška igrišča.
V času, ko smo doma zaradi vladnih ukrepov, nikakor ne počivamo, med drugim so naše sodelavke, ki so imele to možnost, prostovoljno šivale zaščitne maske, ki smo jih občani iz strani občine, dobili brezplačno na dom. Zato je kmalu po razglasitvi pandemije složno padla tudi ideja, da bi lahko strokovni delavci v pomoč staršem, le tem preko e-asistenta pošiljali dejavnosti in zaposlitve, ki bi se jih po želji lahko posluževali pri zaposlitvi svojih najmlajših. Popolnoma neobvezno in po svoji presoji. Glede na to, da večina staršev uporablja tudi družabna omrežja, smo se na družabnem omrežju Facebook odločili ustanoviti tudi skupino z naslovom »Vrtec Nazarje in Šmartno ob Dreti«, ki je namenjena strokovnim delavcem vrtca in staršem otrok, ki obiskujejo vrtec Nazarje in podružnico Šmartno ob Dreti. Starši so tovrstno komunikacijo pozdravili, jo redno spremljajo, v skupini pa poleg idej, pravljic, pesmic in dejavnosti za zaposlitve najmlajših, ki jih objavljamo vzgojitelji, lahko tudi sami starši dodajo kakšno svojo idejo, dejavnost, ki so jo izvedli doma, lahko pa samo pozdravijo ali objavijo kakšno sliko, kako otroci preživljajo čas v samoizolaciji. 

Naše mnenje je, da je stik s starši potrebno vzdrževati tudi v nepredvidljivih situacijah, kot je ta, v kateri smo se znašli še pred začetkom pomladi. Verjamemo, da ne pogrešamo vrtca in dela z otroki samo vzgojitelji, temveč da le tega pogrešajo tudi najmlajši in ne zgolj starši, ki nujno potrebujejo varstvo zaradi služb. Socialni stiki, druženje z vrstniki, urjenje vseh vrst spretnosti, učenje skozi igro in še veliko drugih dejavnikov močno vplivajo na razvoj otroka in zato je še kako pomembno, da otrokom ponovno odpremo svoja vrata in stopimo na novo pot raziskovanja sveta okrog sebe v okvirih, ki nam bodo po pandemiji omogočena.

Oglejte si tudi