Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
-0°C
JUTRI
19°C
3°C
Oceni objavo

INVAZIVNE TUJERODNE VRSTE V GOZDOVIH

Invazivne tujerodne vrste vedno bolj prodirajo v gozdove in jih ogrožajo. Ogrožena je njihova biotska raznovrstnost in vedno bolj okoljski in gospodarski pomen, saj nove vrste ogrožajo naravno pomlajevanje in izrinjajo ter iztrebljajo nekatere gospodarsko najbolj zanimive drevesne vrste. Tak primer je bolezen jesenov ožig, ki je v zadnjem desetletju zdesetkala veliki jesen po vsej Evropi.

Da bi preprečili ali vsaj zaustavili širjenje invazivnih tujerodnih vrst v gozdovih, je javna gozdarska služba (to sta Zavod za gozdove Slovenije in Gozdarski inštitut Slovenije) skupaj s partnerji pripravila projekt LIFE ARTEMIS z namenom prispevati k zmanjšanju negativnih vplivov invazivnih tujerodnih vrst na biotsko raznovrstnost v gozdovih. To bi dosegli s povečano osveščenostjo javnosti in vzpostavitvijo učinkovitega sistema za zgodnje obveščanje in hitro odzivanje (ZOHO) za tujerodne vrste v gozdnem prostoru.

Kako deluje sistem zgodnjega obveščanja in hitrega odzivanja so spoznali gozdarski in strokovnjaki drugih področij, povezanih z gozdnim prostorom na delavnici, ki je bila septembra v Nazarjah. Najprej so se seznanili s problematiko invazivnih tujerodnih vrst (ITV)  na splošno in v gozdnem prostoru, nato z namemom projekta in z delovanjem aplikacije
Invazivke. S to aplikacijo lahko posameznik sporoča svoje najdbe ITV, kar pamaga pri pripravi strategije za njihovo obvladovanje.

Nato so strokovnjaki Gozdarskega inštituta udeležencem predstavili najbolj pereče vrste, ki ogrožajo gozdove, tako žuželke, bolezni (glive) in rastline.

Sledil je terenski del v bližnjem gozdu pri Prihovi, kjer so na zelo kratki razdalji odkrili kopico ITV, nevarrnih za gozd in druge ekosisteme ter za zdravje ljudi.

Delavnica za širšo javnost bo sredi meseca oktobra. Vabljeni vsi, ki jih problematika ITV zanima.


Oglejte si tudi