Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
-0°C
JUTRI
19°C
3°C
Oceni objavo

Brezplačna energetska pisarna in električna polnilnica

V okviru dogodkov, ki jih Občina Nazarje v sodelovanju s tukajšnjimi društvi in zavodi pripravlja ob občinskem praznovanju, je v petek, 15. septembra, ob krajšem kulturnem programu potekala otvoritev dveh pomembnih pridobitev ne samo za občino temveč tudi širše. S priložnostno slovesnostjo so namenu uradno predali polnilno postajo za električna vozila in energetsko svetovalno pisarno.

Dogodek je povezoval podžupan Bojan Štrukelj, ki je k nagovoru povabil najprej župana Občine Nazarje Mateja Pečovnika. Ta je omenil, da si občina prizadeva k čim bolj racionalni porabi energije in je zato že izvedla več projektov, ki so usmerjeni v energetsko varčevanje. Tako so v tem smislu obnovili zgradbo osnovne šole, za javno razsvetljavo na mostu čez Savinjo pa je zagotovljena elektrika iz vetrno-sončne celice.

Kako in zakaj bo v Nazarjah delovala svetovalna pisarna na temo energetike, je pojasnil svetovalec Svetovalne mreže ENSVET Franc Šporn. Nasvete glede učinkovite rabe energije in možnih prihrankov bo mogoče dobiti tako glede novogradenj kot prenove objektov pa tudi pri prijavah na razpise in najetju ugodnih kreditov s področja energetske učinkovitosti.

Polnilno postajo za električna vozila je Občina Nazarje namestila na parkirišču med domom kulture in gradom Vrbovec. Projekt je bil sofinanciran s sredstvi Eko sklada, ki je z občino sklenil pogodbo o sofinanciranju v višini 2.750 evrov. Celoten projekt, vključno s plačilom pristojbine za električno omrežje, je stal okoli 10.000 evrov. Postajo je dostavilo podjetje E--prihodnost iz Frama, ki se ukvarja z obnovljivimi viri energije,raziskovanjem in drugimi storitvami. Kot koordinator aktivnosti se je v postopek nakupa, montaže in predaje v uporabo vključila Agencija KSSENA, Zavod Energetska agencija za Savinjsko, Šaleško in Koroško, ki je občinski energetski manager.

Polnilnica je bila predana v uporabo konec julija 2017, na dveh rezerviranih parkirnih mestih na parkirišču med gradom Vrbovec in domom kulture bodo lahko do nadaljnjega brezplačno polnili električna vozila vsi lastniki le teh.

Na petkovo slovesnost je družba E-prihodnost pripeljala električni avtomobil, njihova predstavnica Nataša Babošek pa je prikazala, kako poteka polnjenje električne baterije. Nazarski župan Matej Pečovnik se je po otvoritvi z električnim avtomobilom popeljal na poskusno vožnjo. 

Marija L.

Oglejte si tudi