Logo MojaObčina.si
JUTRI
14°C
-1°C
SOB.
12°C
2°C
Oceni objavo

30. TRADICIOALNI 1. MAJSKI POHOD ČRNIVEC- MENINA- VOLOG

Pred 30. imi leti, 1. Maja leta 1989, so se v megli in z dvema malima dekletoma odpravili v ožjem družinskem krogu člani družine Gostečnik iz Vologa (p.d. Slatinšek) na prvi pohod iz smeri Črnivca do Doma na Menini, ki stoji na travnati planoti Smrekovec v bližini Vivodnika, najvišjega vrha Menine planine. Od tu so pot nadaljevali preko Šavnic in Golega vrha do Vologa. Ko so po dobrih 20-ih kilometrih prehojene poti  srečno prispeli domov, so se odločili, da bodo k pohodu povabili prijatelje in bo tak pohod po isti trasi postal tradicionalni prvomajski pohod.

Tradicija se je prijela, od takrat gre skupina pohodnikov vsako leto ob 1. maju po isti trasi. Slatinšeki povabijo k pohodu še svoje sorodnike, sosede in prijatelje, med njimi je tudi dosti Primorcev, katerim pobudnik pohoda pomaga pri vinogradniških opravilih. Običajno se pohoda udeleži okrog 30 udeležencev. Letos se g. Franc Gostečnik zaradi zdravstvenih težav prvič ni udeležil pohoda, je pa prišel vse udeležence pozdravit na vmesno točko na Dom na Menini. Tudi letos, kot vsako drugo leto, so družina Slatinšek za vse udeležence pohoda pripravili zelo lepo pogostitev pri njih doma, kjer so se po pohodu ustavili pohodniki in v dobri družbi pričakali večer ob polni mizi.

Letos so prireditelji jubilejni 30. Pohod slavnostno obeležili z nabavo enotnih majic za vse pohodnike.

Iniciatorju pohoda, g. Francu Gostečniku in vsem udeležencem želimo veliko zdravja in dobre kondicije, da bi se ta pohod ohranil za ta in bodoče rodove.

Oglejte si tudi