Logo MojaObčina.si
DANES
13°C
7°C
JUTRI
19°C
6°C
Oceni objavo

V deseti izvedbi v Mozirskem Gaju dobili najtežjo bučo v Sloveniji

Pretekli vikend, zadnji septembrski, so v Mozirskem Gaju izvedli že deseto izvedbo tekmovanja za najtežjo bulo v Sloveniji. Mozirski Gaj, ki je znan bo svoji vsakoletni razstavi tulipanov v svojem gaju in zadnja leta tudi bo Božični Bajki, ko v gaju zasveti več kot milijon lučk, je kljub situaciji COVID19 tudi letos organiziral tekmovanje v tehtanju buč. "V soboto, 26. septembra, smo v Mozirskem gaju organizirali že jubilejno, 10. tekmovanje za najtežjo bučo. Med vsemi bučami velikankami smo stehtali kar dve, ki sta bili težji od 700 kg, in dosegli nov rekord. Ko smo namreč na tehtnico postavili »orjakinjo« Janka Lovšeta, so se številke ustavile na 713 kg. S tem je Janko Lovše presegel zadnji rekord Mozirskega gaja, ki ga je dosegel leta 2016 s 697 kg in s tem premagal kar samega sebe. Drugo mesto je dosegel Uroš Fifolt, ki je sicer sedaj 3 leta nosil naslov prvaka Mozirskega gaja, z bučo, ki je tehtala 704 kg. Buča, ki je dosegla 3. mesto, pa je bila buča Boštjana Pliberška in je tehtala 435 kg. Čeprav Fifolt ni ubranil lanskoletnega naslova prvaka, pa je vseeno poskrbel, da smo v Mozirskem gaju tokrat poleg najtežje buče dosegli še en rekord," so zapisali pri organizatorju tega jubilejnega tekmovanja. 

Poleg že tradicionalnega tekmovanja pri bučah so letos tehtali še en izdelek, in sicer najtežjo lubenico, ki je bila težka kar 69 kg. Zadnji rekord je bil 60 kg, ki ga je prav tako držal Uroš Fifolt.

 

Poleg teže pa so dodali še »nekaj disciplin«. Vas zanima katere? Organizatorji so sporočili: "Merili smo tudi najdaljšo bučo. Ta je merila 121 cm, v Mozirski gaj pa jo je pripeljal Erik Rink – Perme. Prvič smo tehtali tudi čebulo z 2 kg in kolerabo s 4 kg. Slednjo je prinesel oče Mozirskega gaja, Jože Skornšek. Lepotne kraljice pa tokrat žal nismo izbirali. Letošnja letina je bila sicer za buče očitno odlična, saj je večina tehtala več kot 200 kg."

 

Celotno tehtanje in tekmovanje je s komentiranjem pospremil legendarni TV komentator Ivo Milovanovič. Obenem pa vas iz Mozirskega Gaja vabijo, da si vse stehtane buče velikanke lahko ogledate tudi sami v živo, in sicer do 11. oktobra na jesenski razstavi buč in cvetja.

 

Za konec pa naj omenimo, da je Mozirski gaj že deset let član mednarodnega združenja gojiteljev buč velikank GPC (The Great Pumpkin Commonwealth).

 

Fotogalerijo tehtanja buč si lahko ogledate TUKAJ.

Oglejte si tudi