Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
5°C
JUTRI
23°C
6°C
Oceni objavo

Potovke

Potovke in Potovci smo kulturno – umetniški klub, ki se ukvarja z ohranjanjem kulturne in naravne dediščine z pripovedovanjem ljudskih pravljic in „štorij“
 

Izročila naših prednikov, ki so se stoletja ohranjala iz roda v rod,  se naglo spreminjajo in pozabljajo v medle spomine in komaj verjetne pravljice. Veliko tega ljudskega blaga je utonilo v pozabo.  Danes skoraj  ni več kraja, kamor bi se lahko skrili navihani škratje Lesniki ali gigantski velikani Ajdi.  V preteklosti  so na ta čarobna bitja najpogosteje naleteli »vandravci« in Potovke.


 V Šmartnem ob Paki smo postavili pravljičnoi pot, ki vas bo popeljala v Ravbarsko vas. Na poti srečate velikanko – Ajdo, gozdne vile žalik žene, in druga bitja, ki ste jih do sedaj srečevali le v pripovedkah in pravljicah. Vijugasta pot vas na koncu popelje v leglo razbojništva, kjer imajo Ravbarji zaprtega plemenitega graščaka. Zgodba s katero so seznanjeni obiskovalci je prepletena z ljudskim izročilom in je osnovana na ljudskih pravljicah.

 

Kulturno - umetniški klub Potovke navdih črpamo iz prvotnih potovk. Potovstvo je v preteklosti predstavljalo številnim ženskam zelo pomemben del zaslužka. Potovke so hodile iz kraja v karaj z vasi do vasi vse do osamljenih kmetij in prebivalce zalagale z domačimi pridelki in izdelki ter kupčevale z njimi. Potovke pa so poleg dobrim prinašale novice in tudi marsikatero zgodbo in pravljico.

Oglejte si tudi