Logo MojaObčina.si
DANES
13°C
7°C
JUTRI
19°C
6°C
Oceni objavo

5. Mali maraton Mozirja

Tekaška prireditev je znova uspela. Najboljši pogoji za tek, največ tekačev in največ navijačev ob progi dosedaj.
Najbolj množična športno rekreativna prireditev v Zgornje savinjski dolini je včeraj znova privabila poleg domačih še tekače iz ostalih delov Slovenije in tudi tujine.

 

Tek poteka v naravi ob desnem in levem bregu Savinje med Mozirjem in Nazarjem. Posebnost teka je sedaj že tradicionalno pečena postrv za vsakega tekača, kar ni zaslediti pri drugih tekih v Sloveniji. Zmagovalca Malega maratona Mozirja pa doleti še posebna čast, saj se s kočijo odpeljeta v Mozirski gaj, kjer ju že čaka prehodna gredica z njunima imenoma in doseženi čas. Tako lahko obiskovalci gaja skozi vso leto do naslednjega teka vidijo imena zmagovalcev.

 

Preko 600 tekačev je imelo letos najbolj ugodne pogoje za tek, brez ploh. bilo bi jih še več, a vremenska napoved ni bila tako obetavna, tako da so mnogi prijavljeni tekači že prej obupali. Ob 17:00 uri so se najprej ogreli in nato odtekli malčki na otroškem teku. Sledili so starejši tekači, ki jih je pred štartom ob 18:00 uri nagovoril mozirski župan Ivan Suhoveršnik.

 

Prvi tekači na 6 km so v cilj pritekli že po dobrih 20 min. Najboljši čas je v moški kategoriji dosegel Igor Cvikl, ki je progo pretekel v 00:20:36 in s tem postavil rekord proge. Sledila sta mu Andraž Praunseis s časom 00:23:01 in Marko Vukobrat s časom 00:23:03. V ženski kategoriji je ciljno črto prva prečkala Polona Lamut s časom 0:25:39. Za njo sta v cilj pritekli Jasna Golež s časom 00:25:58 in Boža Meža s časom 00:26:20.

 

Na rekreacijskem teku na 11 km je prvo mesto v moški kategoriji osvojil David Begič s časom 00:39:52, sledila pa sta mu Tomaž Robida s časom 00:40:07 in Peter Jesenovec s časom 0:40:30. Med dekleti je ciljno črto prva prečkala Mateja Tofant, ki je s časom 00:47:45 postavila rekord proge v ženski kategoriji. Drugo in tretje mesto sta zasedli Katja Pantar s časom 00:49:00 in Erika Juvan s časom 00:49:07.

 

Prvo mesto na 21 km je osvojil Danijel Hajdinjak iz Kranja, ki je pretekel mali maraton v času 01:16:46. Med dekleti je bila najhitrejša 23 letna Mateja Mlinar iz Rečice ob Savinji, ki je progo pretekla v času 01:26:22 in s tem postavila rekord proge v ženski kategoriji. Drugo in tretje mesto sta v moški kategoriji zasedla Klemen Matkovič s časom 01:16:54 in Martin Kemperle s časom 01:19:36, v ženski kategoriji pa Sanja Brglez s časom 01:33:22 in Viktorija Modrijan s časom 1:35:30.

 

Najstarejši tekmovalec je bil dr. Branko Janez Rojc z 72 leti, ki je odtekel 11 km in najmlajša Anže in Jaka Krajnc s 6 leti na 6 km.

 

 Danijel Hajdinjak: "Vreme je bilo super, temperature pa skoraj idealne za ta letni čas (če samo pomislim na lasnko vročino…). Planiral sem teči en svoj tempo, na začetku je šlo nekaj km hitreje, potem pa se mi je pridružil Klemen ( Matkovič- kasneje drugouvrščeni), s katerim sva od cc. 4 km do ciljnega šprinta skupaj tekla. Zadnji km sem se odločil za dolgi kvazi šprint in izgleda, da je ostalo še dovolj moči za prvo absolutno zmago."

 

Podelitev najboljšim v teku na 21 km so zaradi dežja prekinili in prestavili podeljevanje v zavetje šotora, a to ni zmotilo dobre volje tekmovalcev in navijačev, ki so s spoštovanjem zaploskali najboljšim maratoncem. Vreme je zagodlo poleg zabavnega programa še do te mere, da so morali odpovedati tudi tradicionalni prevoz zmagovalke in zmagovalca s kočijo v gaj.

 

Organizator je Športno društvo Mozirje z dolgoletno tradicijo, saj gre za drugo nastalo športno društvo v Sloveniji in najstarejše še aktivno. Ker je prireditev organizacijsko zahtevna, sodelujejo kot prostovoljci še ostala lokalna društva in posamezniki.

 

 

Čestitke zmagovalcem in hvala vsem, ki ste nam pomagali pri zahtevni organizaciji ter vsem navijačem ob progi. Vzdušje ob progi postaja vedno bolj podobno tistim v večjih mestih.

 

Oglejte si tudi