Logo MojaObčina.si
DANES
23°C
5°C
JUTRI
26°C
5°C
Oceni objavo

Politična satira: GOSPOD PREDSEDNIK

Slovensko društvo Hospic, Območni odbor Zgornja savinjska dolina, je v nedeljo, 15. oktobra v Slomškovi dvorani v Mozirju gostilo Žiga Čamernika, ki je uprizoril mono dramo Gospod predsednik.

Dogodek so v društvu za vabljene priredili ob svetovnem dnevu hospica in paliativne oskrbe, ki se vsako leto obeležuje na drugo soboto v oktobru.

Čamernik se je pred okoli 30 gledalci v mono drami ponorčeval iz lastnosti in stereotipov, ki se neredko držijo političnih voditeljev. Čamernikov lik predsednika, ki je na željo gledalcev odgovarjal na to, kaj je resnica, je bil mešanica Jezusa Kristusa, Hamleta, Goetheja, Kajetana Koviča, Lažnivega Kljukca… in morda še koga.

V liku novodobnega mesije, za katerega se predpostavlja, da ima odgovore na vsa vprašanja, se je Čamernik poigraval s preteklimi zgodovinskimi dogodki in karikiral aktualne politične škandale, ne da bi pozabil na stereotipnega maminega sinčka.

Gledalci so se na predstavi dodobra nasmejali, čeprav včasih tudi z nekaj grenkobe, ker je Čamernikov lik deloval tako resnično.

Mono drami pa je gledalce hkrati spomnila tudi na poslanstvo društva Hospic, ki je z brezplačnimi programi podpore pomagati kronično bolnim, umirajočim, njihovim svojcem ter žalujočim - ob tem pa tudi v teh težkih trenutkih širiti veselje do življenja.

 

Andreja Juvan

Oglejte si tudi