Logo MojaObčina.si

Moravske Toplice

JUTRI
21°C
12°C
PON.
18°C
12°C
497

Čarobne zgodbe iz Moravskih Toplic 2020

TIC Moravske Toplice se je letos z velikim navdušenjem priključil projektu OSTANIMO V STIKU, OSTANIMO SKUPAJ, ki ga je za različne občine po Sloveniji pripravilo podjetje EVENTPLUS, prireditve in turizem v sodelovanju z Event Theatrom Serpentes. Tako so kot nadgradnjo osnovnega koncepta, za TIC Moravske Toplice pripravili ukrojeno čarobno spletno stran, ki poleg domišljijskih pravljičnih junakov vključuje tudi velik del lokalnih vsebin.

Moravske Toplice so odete v čarobno praznično svetlobo, osvetljena je evangeličanska cerkev in v pravljičnem vzdušju sta oživela park in gozdiček. TIC Moravske Toplice se je letos z velikim navdušenjem priključil projektu OSTANIMO V STIKU, OSTANIMO SKUPAJ, ki ga je za različne občine po Sloveniji pripravilo podjetje EVENTPLUS, prireditve in turizem v sodelovanju z Event theatrom Serpentes. Tako so kot nadgradnjo osnovnega koncepta, za TIC Moravske Toplice pripravili ukrojeno čarobno spletno stran, ki poleg domišljijskih pravljičnih junakov vključuje tudi  velik del  lokalnih vsebin.  Ustvarjalci so želeli, da najmlajši na splet vstopajo varno in da s klikom izključno  na FB stran  TIC-a Moravske Toplice ali spletno stran Občine Moravske Toplice pristanejo na čarobni spletni strani, na kateri jih čakajo zgolj otrokom prijazne vsebine, predvsem pa je bila osnovna ideja, da kot lokalna skupnost ostanejo povezani in skupaj. Čarobna spletna stran TIC-a Moravske Toplice tako vsebuje kulinarične in plesne delavnice v družbi Božičkove sestre in Božičkovih palčkov, ponuja ustvarjalnice ter iz lokalne skupnosti nagovarja z vsebinami in izjavami lokalnega prebivalstva, ki jih je TIC Moravske Toplice posnel z ljudmi, ki predstavljajo pomemben del lokalne skupnosti in kot taki pripevajo k dvigu kvalitete življenja v njej.

 

Projekt na lokalni ravni avtorica in idejna vodja Zvezdana Gorenčič Novljan iz podjetja Eventplus, pelje v tesnem sodelovanju s TIC-em Moravske Toplice, ki je pod okriljem občine Moravske Toplice  želelo otrokom ponuditi  nekaj, kar  jih bo na krilih domišljije popeljalo v čarobni svet pravljičnih junakov  prazničnega decembra. Avtorji projekta so z  ekipo  igralcev, plesalcev, ustvarjalcev, snemalcev in grafičnih oblikovalcev so že pred meseci ustvarili prisrčne zgodbe Božičkove sestre Fredriikke in njene hčerke Tuuli, plesne koreografije s plesnima palčicama Jingle in Bello ter poučne vsebine palčka Alabastra in Freda, ki najmlajše naučita poleg tega kako se pravilno napiše pismo, tudi osnov Božičkovega jezika, finščine, medtem ko se je TIC z veliko vnemo pridružil tudi z svojimi lokalnimi vsebinami na začetku meseca decembra, ko je stran tudi v Moravskih Toplicah čarobno zaživela. Odlična ekipa TiC.-a Moravske Toplice pod vodstvom ga. Sonje Bily , vsakodnevno spremlja in ažurira vse objave na FB strani, ki sovpadajo z vsebinami varne in lokalne čarobne strani za njihove najmlajše.Miklavž je svoje otroke že nagovoril, in sicer so ustvarjalci prizore posneli v cerkvici Sv. Nikolaja v Selu, ki je za Prekmurje izredno pomembna arhitekturna dediščina, zato je bila njegova pojava skupaj z nagovorom bila posebno, že skoraj mistično doživetje.

Skupaj so se tako odločili, da bo upoštevajoč vse varnostne ukrepe, Božiček otroke vseeno pozdravil v živo, pa čeprav od daleč. Božiček se je namreč odločil, da bo na pomoč poklical gasilce in se bo na dan 22. 12. 2020  skupaj s svojim šoferjem in s palčki podal po vseh vaseh Občine Moravske Toplice, da od daleč pomaha svojim malim prijateljem, ki ga že nestrpno pričakujejo. Kje in kdaj se bo peljal skozi določena naselja bo razkril na čarobni spletni strani nekaj dni pred prihodom. Letos  je Božiček z ženo prispel na Goričko že 10.12., saj je slišal da Prekmurje blagodejno deluje na dušo in telo, da o njegovi ljubezni do prekmurske hrani ne govorimo ..., vendar je zaradi situacije trenutno v zelo prijetni karanteni. V svoji leseni koči z ognjiščem na Goričkem. Vsake toliko časa  se bo otrokom na posebni spletni strani javil tudi s kakšno modrostjo.

Ob tej priložnosti naj omenimo še eno posebnost, ki so jo avtorji in  ustvarjalci dorekli z obema predstavnikoma cerkva v Selu na Goričkem:  božični nagovor brata Jurija bomo za vse  katolike predvajali na božični večer iz naše čudovite cerkvice Rotunde, medtem, ko bo evangeličane na ta blagoslovljeni večer iz  evangeličanske cerkve v Selu nagovoril duhovnik in škof Geza Erniša.

Z vsebino čarobne spletne strani  so povezana tudi NAGRADNA VPRAŠANJA, ki se navezujejo na vsebine spletne strani ali pa se črpajo iz lokalnih zgodb občine Moravske Toplice.  Vprašanja niso težka, v kolikor otroci in odrasli pozorno spremljajo dogajanje na čarobni in FB strani. TIC Moravske Toplice svoje najmlajše za  zavzetost z veseljem nagradi, nagrade pa jim pošljejo kar po pošti.

TIC Moravske Toplice že več let zapored  v bližino cerkve v centru Moravskih Toplic namesti poštni nabiralnik za pisma Božičku. Ravno pred dnevi je bil nameščen popolnoma nov, lep in rdeč nabiralnik »BOŽIČKOVA POŠTA«. V njega lahko otroci  mečejo pisma Božičku, ki bodo odpotovala na daljni sever, v centralno tovarno daril. Kako  morajo pravilno napisati pismo, se lahko podučijo od palčka Alabastra v posebnem videu na čarobni spletni strani. Otrokom Alabaster med drugim izda tudi  naslov hiše, v kateri celo leto biva belobradi gospod Božiček in na katerem sprejema tudi pošto. Predstavniki TIC-a bodo poskrbeli, da bo prav vsak otrok, ki bo pravilno napisal svoj naslov, dobil odgovor od Božička v svoj poštni nabiralnik.

Del lokalnih zgodb, ki čudovito dopolnjujejo ČAROBNE ZGODBE MORAVSKIH TOPLIC so tudi  zaposleni in otroci zavoda Vrtci občine Moravske Toplice, člani občinskih Prostovoljno-gasilskih društev, vseh 28 krajevnih skupnosti iz občine Moravske Toplice in podjetje Čista narava.

Kot že zapisano so tako ustvarjalci spletne strani kot predstavniki TIC-a Moravske Toplice želeli, da se k soustvarjanju čarobnih zgodb povabi lokalno prebivalstvo, ki je steber občine, v  kateri živijo. Vsak posameznik je košček čudovitega mozaika lokalnega življenja in ustvarjanja.

Tako je 75-letni Stanko Golob iz Moravskih Toplic z nami in vsemi, ki so ga gledali,  v video nagovoru delil svoje spomine na otroštvo, povezano s praznovanjem Miklavževega, medtem, ko je svoje misli ob pisanju pisma Božičku v video posnetku razkrila 7-letna Zarja Šebjanič iz Moravskih Toplic. O tem, kako pomembno je ohranjati otroka v sebi in iskati čarobnost v vsakdanu pa bo v video nagovoru v prihajajočih dneh  spregovorila 76-letna pisateljica Olga Gutman iz Tešanovcev.

Voščila otrokom so na prošnjo Zvezdane prispevali tudi njeni številni stanovski prijatelji, glasbeni in otroški ustvarjalci: Vlado Kreslin, Damjana Golavšek, Miša, pisatelj Primož Suhodolčan, Adi Smolar, Isaac Palma, priznana lutkarica Irena Rajh , mlada Ivano in Mateo Ostojić in drugi, z željo, da otrokom polepšajo praznike.

Lokalno skupnost Moravskih Toplic smo nagovorili, da na FB stran TIC-a Moravske Toplice pošiljajo  utrinke iz njihovih domov. Njihove smrečice,  adventne venčke, njihove zažgane in nezažgane potice,  smešne videe, saj bo mogoče  ravno njihova fotografija ali filmček  krasila čarobno stran, ki je ustvarjena posebej za njih. Želimo si,  da na ta način OSTANEMO V STIKU in da OSTANEMO SKUPAJ. Povezani zdaj in tudi v prihodnje!

 

Odziv na čarobno spletno je odličen in veseli nas, da je TIC Moravske Toplice skupaj z ustvarjalci projekta OSTANIMO V STIKU OSTANIMO SKUPAJ, podjetjem Eventplus, ki že  več kot 20 let razveseljuje otroška srca in podjetjem Event theatrom Serpentes, uspeli vstopiti v otroška srca  prekmurskih otrok, ki so takšni kot vso otroci na tem svetu. Radovedni, iskrivi in pravljic željni.

Naj vam ob tej priložnosti v imenu celotne občine Moravskih Toplic, vseh njihovih prebivalcev in vseh, ki soustvarjamo lepšo skupnost, zaželimo mirne, zdrave in ustvarjalne praznike. In ko se sprostijo meje: DOBRODOŠLI V MORAVSKIH TOPLICAH!

Všečkaj objavo


Oceni objavo


Oglejte si tudi