Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
3°C
JUTRI
18°C
2°C
Oceni objavo

RAZŠIRJENA SEJA GRD Z VODSTVOM GZS

Gasilska regija Dolenjska (GRD) je v torek, 26. februarja 2019, ob 18. uri v dvorani PGD Mokronog gostila sejo Regijskega sveta in Poveljstva Gasilske regije Dolenjska z vodstvom Gasilske zveze Slovenije (GZS).

GRD je ena od 17 regij Gasilske zveze Slovenije, ki združuje 86 prostovoljnih gasilskih društev v treh gasilskih zvezah: Novo mesto, Šentjernej in Trebnje.

Od lanskega leta v novem mandatu Regijskemu svetu Gasilske regije Dolenjska (GRD) predseduje predsednik Janez Bregant in Gasilska zveza Trebnje, katere predsednik je tudi on. Lanskega maja, na Kongresu Gasilske zveze Slovenije, sta bila izvoljena za nov petletni mandat na čelu naše krovne organizacije predsednik Janko Cerkvenik in poveljnik Franci Petek, ki se udeležujeta tudi srečanj na regijskih ravneh, saj je dobra komunikacija s terenom še kako pomembna za uspešno delovanje krovne organizacije.

Tako se je skupna seja Regijskega sveta in Poveljstva GRD z vodstvom Gasilske zveze Slovenije zgodila v torek, 26. februarja 2019, ob 18. uri v Mokronogu. Seje so se udeležili poveljnik GRD Martin Lužar, vsi trije predsedniki, poveljniki in njihovi namestniki gasilskih zvez, tajniki zvez, predsednik Komisije veteranov v regiji in predsednici Komisije za mladino in članice GRD. K pomembnemu dogodku je bil povabljen tudi župan Občine Mokronog-Trebelno, ki je takoj za uvodnim pozdravom predsednika Janeza Breganta zelo zgoščeno in pomenljivo izpostavil mlado Občino Mokronog-Trebelno, njene številne dosežke in uspešen razvoj občine ter predstavil pomembno delo petih gasilskih društev, pohvalil njihovo predano in koristno delo, ki ga opravljajo ob različnih situacijah in predstavil izjemno lepo sodelovanje z gasilci in občino ter zvezo. Župan Maver se močno zaveda odgovornosti, ki jo ima do gasilske organizacije kot prva in odgovorna oseba občine, hkrati pa je tudi oseba, ki zelo visoko spoštuje gasilce, njihovo predano in koristno delo ter nudenje pomoči potrebnim v nesrečah. Spoštovanje do gasilcev je potrdil tudi s prijazno gesto dobrega gostitelja za vse udeležence torkovega posveta.

Gosta sta najprej na kratko spregovorila o namenu in poteku teh srečanj in o aktualnostih, ki potekajo na nivoju GZS, nato pa sta se osredotočila na vprašanja, ki so jima bila že pred sejo poslana s strani Regijskega sveta in Poveljstva GRD.

Predsednik Janko Cerkvenik in poveljnik Franci Petek obljub nista delila, je pa predsednik Janko Cerkvenik med drugim zatrdil, da bodo še naprej vztrajali pri dosegu statusa gasilca. Za dosego le-tega pa je pomembno tudi to, da so gasilci enotni in da na takšen način, kot je tokratno srečanje, konstruktivno poiščejo najboljše predloge.

Vsekakor je bila razširjena seja priložnost za izmenjavo informacij o delu, rezultatih in poglobljenih razmišljanjih o nadaljnjem uspešnem medsebojnem sodelovanju, o izzivih, ki se nizajo tako vodstvu na vseh nivojih, kakor celotnemu članstvu 150-letne gasilske tradicije. Ob tej priložnosti je tov. Cerkvenik opozoril tudi na tri velike gasilske jubileje v letošnjem letu: 150 let gasilstva na Slovenskem, 50 let delovanja Slovenskega gasilskega muzeja dr. Branka Božiča v Metliki in 70-letnica  ustanovitve Gasilske zveze Slovenije. Jubileji bodo obeleženi 7. in 8. septembra 2019 v Metliki, krona praznovanja visokih gasilskih bo svečana akademija novembra v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma.

Gasilska zveza Trebnje

Oglejte si tudi