Logo MojaObčina.si
JUTRI
20°C
4°C
NED.
25°C
6°C
Oceni objavo

Najava nadzora glede uporabe povodca pri sprehajanju psa na javnih površinah in glede pobiranja pasjih iztrebkov

V zadnjem času so se na nas obrnili občani, ki ugotavljajo, da se po cestah prosto sprehajajo psi brez nadzora lastnika in pri tem ovirajo promet in ogrožajo udeležence v cestnem prometu, ter da lastniki oz. skrbniki psov ne pobirajo z javnih površin pasje iztrebke.

Lastnike oz. skrbnike psov opozarjamo, da se lahko pes na javnih površinah giba le v spremstvu skrbnika in na povodcu. Za pse, ki kažejo napadalno vedenje do človeka pa morajo imeti psi tudi nagobčnik.

Poleg navedenega je treba na tem mestu opozoriti tudi na pasje iztrebke, ki predstavljajo veliko nadlogo tako z vidika higiene in zdravja kot tudi estetike. Iztrebki so zato lahko moteči predvsem tam, kjer se igrajo otroci, zato je čiščenje pasjih iztrebkov pomembno ne le zaradi čistoče naše okolice, ampak tudi zaradi zdravja. Lastniki oz. skrbniki psov so dolžni imeti s seboj ustrezen čistilni pribor (npr. vrečka, rokavica ipd.) za pobiranje pasjih iztrebkov in ga ob pozivu pokazati pooblaščeni uradni osebi občinskega inšpekcijskega organa. Vsak lastnik ali skrbnik psa je dolžan upoštevati in uporabljati označene smetnjake, ki so namenjeni za pasje iztrebke oziroma tam, kjer teh ni, domače zabojnike za komunalne odpadke.

Medobčinsko redarstvo in medobčinska inšpekcija bosta zaradi povečanega števila prejetih prijav poostreno nadzirala dolžno ravnanje lastnikov oziroma skrbnikov psov na javnih površinah.

Oglejte si tudi