Logo MojaObčina.si
JUTRI
22°C
10°C
SRE.
21°C
10°C
Oceni objavo

Strokovna ekskurzija v Belo krajino

V soboto, 19.novembra 2011, so se vinogradniki iz Mokronoga odpeljali na strokovno ekskurzijo v Belo krajino. Ekskurzija je bila organizirana z namenom, da še bolje spoznajo našo deželo, se družijo in izobražujejo.Tako so se zgodaj zjutraj z manjšim avtobusom podali na pot, ki jih je vodila skozi Laknice, Šmarjeto in čez Gorjance v Belo krajino.

Najprej so se ustavili na izviru reke Krupe, kjer izpod mogočnega 40 m visokega skalnega masiva priteka sivomodra voda. Zakaj sivomodra? Zato, ker je že pred desetletji prišlo do močnega onesnaženja! Žal človeškim napakam včasih tudi narava ni kos!

V Drašičih je skupino pričakala turistična kmetija Cerjanec, urejena kot muzej. Na ogled so obnovljena stara lesena kmečka hiša, razna kmečka orodja, predmeti in oblačila, za boljše doživetje starih časov pa še obara, ajdovi žganci in tradicionalna belokranjska pogača.

V Semiču so v Vinarstvu Malnarič pripravili pokušino različnih mladih vin, ki jo je strokovno komentiral izkušeni vinar. Pot je naprej vodila v Tri fare, kjer je tamkajšnji kaplan nanizal različne zgodbe o nastanku treh cerkva, ki jih ločuje le dvorišče. Od tu nazaj v Drašiče v Sosesko zidanico. Tu hranijo v enem sodu vino več kot petdesetih pridelovalcev iz bližnje okolice. Za kakovost skrbi izkušen kletar, ki ga izbere upravni odbor Soseske zidanice. Iz kleti na ogled stalne likovne razstave, ki že leta nastaja in se bogati na vsakoletnih srečanjih likovnih ustvarjalcev. Prijazen in poučen vtis je pustil tudi obisk oljarne Pečarič. Olja pridobivajo iz povsem biološko pridelanih orehov, lešnikov, grozdnih pešk in drugih plodov. Na Radovici pa se je odvila prava učna ura v stari že vrsto let prazni šoli. V učilnici iz petdesetih let prejšnjega stoletja, je skupino sprejel strog učitelj. Na zanimiv in duhovit način je pomagal članom-učencem spoznati Belo krajino. Po končanem pouku so vsi udeleženci prejeli "IZPRIČEVALO", da so osvojili osnovno znanje o deželici med Gorjanci in reko Kolpo.

Oglejte si tudi