Logo MojaObčina.si
DANES
34°C
16°C
JUTRI
34°C
19°C
Oceni objavo

Odpravimo rak materničnega vratu in drugih s HPV povezanih rakov

V petek, 17. novembra 2023, bomo obeležili tretjo obletnico lansiranja globalne strategije Svetovne zdravstvene organizacije za odpravo prvega raka na svetu – raka materničnega vratu. V ta namen bodo številne znamenitosti obarvane v turkizno barvo.

Večina žensk se vsaj enkrat okuži s HPV. V 80–90 % okužba sama od sebe izzveni v enem do dveh letih. V 10-20 % okužba vztraja, virus poškoduje celice materničnega vratu, ki se lahko začnejo nenadzorovano deliti, kar privede do razvoja raka. Zdravila za okužbo s HPV ni.


Svetovna zdravstvena organizacija je leta 2020 ob lansiranju globalne strategije za odpravo raka materničnega vrata postavila tri cilje 90-70-90, kar pomeni:

  • 90 % deklet je polno cepljenih proti HPV pred 15. letom;
  • 70 % žensk je z visoko zanesljivim testom pregledanih do 35. leta ter ponovno do 45. leta;
  • 90 % žensk s predrakavimi in rakavimi spremembami materničnega vratu je zdravljenih.

 

Po podatkih programa ZORA, ki letos obeležuje 20. obletnico vzpostavitve programa, v Občini Mokronog-Trebelno dosegamo 2. cilj glede udeležbe žensk v presejalnih programih, saj je bilo v okviru programa v obdobju od 1. 7. 2019 do 30. 6. 2022 pregledanih 74,6 odstotkov občank.  Podatki o precepljenosti deklic in dečkov proti HPV z vsaj enim odmerkom pa kažejo, da je precepljenost v naši občini pod slovenskim povprečjem. Le 27,5 % otrok, rojenih leta 2011, je bilo cepljenih z vsaj enim odmerkom.

Rak materničnega vratu je med raki izjema, saj o njem vemo dovolj, da lahko preprečimo skoraj vsak nov primer tega raka. Zato je še posebej pomembno ozaveščanje o pomenu preventivnih programov in širjenje informacij tako o prepoznavanju kot zdravljenju raka.

Oglejte si tudi